Vremea rea face ravagii în țară! Județele cele mai afectate și imagini de la intervențiile pompierilor

Silviu Ghering    Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
11/01/2019, 10:34
Vremea rea face ravagii în țară! Județele cele mai afectate și imagini de la intervențiile pompierilor GALERIE FOTO

Vremea rea face ravagii în aproape toate județele țării. Viscolul, stratul consistent de zăpadă, poleiul și intensificările vântului din cursul nopții nu au înregistrat victime sau situații grave care să pună în pericol cumunitățile.

11 județe au fost afectate din cauza vremii capricioase în ultimele 24 de ore. Caraș-Severin, Brăila, Buzău, Harghita, Ialomița, Iași, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea sunt sub atenționarea meteorologilor. 

Vremea și-a intrat în drepturi în România

Mai mulți arbori au fost doborâți din cauza greutății zăpezii sau a vântului puternic, iar derapaje ușoare ale autovehiculelor în afara carosabilului au fost semnalate ce către ISU. Blocajele și restricțiile rutiere pe anumite sectoare de drum nu au întârziat să apară.

Pompierii au intervenit să deblocheze 27 de autovehicule cu 93 de persoane. S-a mai intervenit și pentru deszăpezirea drumurilor în calea a nu mai puțin de 7 ambulante din județele Ialomița, Iași, Suceava, Neamț și Vrancea, care preluau oameni cu afecțiuni din zonele potopite de zăpezi.

Traficul din România este paralizat

Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă, două drumuri naționale sunt închise circulației rutiere (DN 23B între loc. Măicănești și Ciorăști/VN și DN 2N între loc. Bogza – Dumbrava/VN), iar pe două drumuri naționale  sunt impuse restricții de tonaj de 3,5 t (DN 22 Râmnicu Sărat/BZ – Brăila și DN 15D între Piatra Neamț și Roman).

Autoritățile locale sunt încă pe teren pentru a desfășura acțiuni de intervenție în județele Buzău, Iași și vrancea, pentru a debloca autoturismele rămase blocate. În același timp, în Iași au intervenit pompierii în două situații deosebite de preluare a unui copil cu afecțiuni medicale și a unei gravide aflate în travaliu din localitățile Scheia și Mironeasa.

„O situație deosebită s-a înregistrat în județul Harghita, pe DN 12C, în zona localității Lacu Roșu, unde un autocar cu 40 de persoane nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil. Imediat, informațiile din dispeceratul integrat ISU Harghita au fost transmise către autoritățile locale, iar două utilaje au acționat pentru deblocarea drumului. După intervenția drumarilor, autocarul a continuat deplasarea fără probleme”, potrivit ISU.

În continuare, la nivel național, aproape 5.200 pompieri militari sunt pregătiți să desfășoare misiuni de salvare, în contextul vremii nefavorabile. Situația operativă din zonele afectate de ninsori este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național, fiind posibilă suplimentarea forțelor de intervenție cu resurse din județele în care nu sunt înregistrate situații de urgență de amploare.

Recomandări pentru populație

Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să urmărească atenționările transmise de autorități, să se intereseze asupra condițiilor de pe drumurile pe care urmează să le parcurgă, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru iarnă și să manifeste prudență maximă. Totodată, urmăriți alertele transmise prin aplicația pentru telefoane mobile – DSU și respectați restricțiile sau recomandările autorităților.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×