Cine este Nicolae Ciucă, generalul căruia Iohannis i-a prelungit mandatul în fruntea Armatei Române

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
29/12/2018, 16:20
Cine este Nicolae Ciucă, generalul căruia Iohannis i-a prelungit mandatul în fruntea Armatei Române GALERIE FOTO

Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul de șef al Statului Major al armatei. Acțiunea președintelui României a dus la un conflict cu premierul Viorica Dăncilă, după ce Guvernul venise cu propunerea  de a-l pune în această funcție pe generalul Dumitru Scarlat. Klaus Iohannis a refuzat numirea celui propus de ministrul apărării Gabriel Leș. Cine este Niolae Ciucă, cel pe care președintele a preferat să îl mențină în funcția de șef al Armatei române.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Cine este Nicolae Ciucă! A ajuns general-maior în 2013

Nicolae Ciucă omul căruia Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul în fruntea Armatei Române a absolvit în 1995 cursurile Academiei de Înalte Studii Militare și a fost numit ofițer de stat major la biroul operații și pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată. Actualuj general-maior a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Angola, Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

Generalul – maior Nicolae Ciucă, omul care va conduce în continuare Armata Română

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. În ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie, iar după aproape 3 ani, pe 9 mai 2013, a fost înaintat la gradul de general-maior. De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Menținerea sa în funcție a dus la un conflict între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Mandatul de șef al Statului Major al armatei lui Nicolae Ciucă expira la data de 31 decembrie 2018. Ministrul apărării, Gabriel Leș a anunțat însă că acesta nu va fi prelungit și a venit în ședința CSAT de vineri cu propunerea generalului Dumitru Scarlat, dar președintele Klaus Iohannis nu a acceptat și a prelungit actualul mandat al lui Nicolae Ciucă. Decretul semnat de președintele României a adus o reacție dură a premierului Viorica Dăncilă, care l-a acuzat pe Klaus Iohannis că decizia sa „creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×