Una dintre cele mai noi jucării în România este Squishy, care de altfel este și cea mai căutată în perioada Sărbătorilor. Aceasta este cunoscută și drept kawaii squishy, primul cuvânt însemnând ”draguț”, în limba japoneză. La bază sunt niște jucării antistres, care de multe ori sunt infuzate cu parfum.
Acestea pot avea diverse forme precum: cutiuțe de lapte, gogoși, prăjituri, fructe, legume ori pot fi chiar sub formă de animale. Squishy este fabricată dintr-un fel de spumă cauciucată care, atunci când se strânge ușor, în mână, imediat își recapată forma originală.
Squishy, cea mai căutată jucărie de Sărbători din România este concepută din poliuretan
Majoritatea acestora sunt confecționate din poliuretan, un material sintetic, ce a fost inventat în 1937 de Otto Bayer. Materialul a fost utilizat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a acoperi avioanele.
Prin combinarea acestuia cu anumiți componenți care alcătuiesc poliuretanul se pot obține materii prime pentru produse precum: copsele, fibre, garnituri, prezervative, componente de automobile, produse pentru ambalare, mobilier, pot fi folosite și în industria de construcții, dar chiar și în medicină.
Cât de periculos este materialul jucăriilor pentru copii
Potrivit Agenției de protecție a mediului din SUA, expunerea pe termen lung la poliuretan poate cauza afecțiuni grave, de la astm la cancer. Însă, în pofida acestui lucru, cantitatea de material toxic pe care o eliberează formele de spumă solidă care se regăsește în jucăriile squishy este extrem de mică. Singura mențiune este că nu ar trebui băgată în gură sau înghițită.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
O altă problemă pe care o au aceste jucării constă în faptul că ele nu sunt rezistente în timp, ba chiar se pot deteriora foarte ușor. Expunerea la lumina soarelui, în mod deosebil, le poate face să-și piardă culoarea și, în special, mirosul.