Se rupe România!? Patru mari orașe au semnat Alianța Vestului! Ce prevede acordul

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/12/2018, 14:19
Se rupe România!? Patru mari orașe au semnat Alianța Vestului! Ce prevede acordul
Platforma a fost prezentată la Bruxelles și a avut un impact pozitiv

Prima alinață a orașelor din România s-a semnat la Timișoara. ”Alianța Vestului” ori ”AVE” este formată din Arad, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca. Liderii celor patru orașe vor, prin acest mod, să dezvolte mai rapid și, totodată, să atragă mai ușor fonduri europene și investitori, toate în colaborare cu Guvernul.

Această alianță este o structură formată din dorința de a atrage mai ușor fonduri europene, investitori și, mai mult, este formată din dorința de descentralizare. În primul trimestru, din 2019, AVE va avea personalitate juridică.

Patru mari orașe au semnat Alianța Vestului!

Se rupe România!? Patru mari orașe au semnat Alinața Vestului! Ce prevede acordul
AVE este formată din Arad, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca

Totodată, consiliile locale ale Timișoarei, Aradului, Oradei și Clujului vor emite decizii pentru funcționalitatea ei. Despre această structură a vorbit și Nicolae Robu, primarul Timișoarei. ”Inițiativa este menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanți decât am fost până acum”, a spus edilul.

De asemenea, și Emil Boc, primarul Clujului, a subliniat un aspect al Alianței Vestului, care aduce în veere faptul că această structură nu are nicio legătură cu vreun proiect de separatism teritorial ori de a pune sub semnul întrebării statul național unitar român. ”Această inițiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul național unitar român”, a afirmat Boc.

LANSAREA ALIANȚEI VESTULUI, TIMIȘOARA, 08.12.2018

Gepostet von Nicolae Robu am Samstag, 8. Dezember 2018

De altfel, printre proiectele pe care AVE le susține este și autostrada Timișoara-Belgrad, plus construcția unor unități spitalicești regionale la Cluj și Timișoara. Primarul Oradei, Ilie Bolojan:”Una din mizele noastre este ca în perioadă viitoare de programare, pe programul operațional Infrastructură Mare, să susținem cuprinderea reabilitării liniei de cale ferată Oradea-Arad și atunci toate aceste legături rutiere și feroviare, bineînțeles cu realizarea autostrăzii Transilvania, vor face conectivitatea dintre aceste orașe, mai mare”, a spus edilul Oradei.

Cât despre prezentarea platformei, aceasta a fost la Bruxelles, având un impact pozitiv. ”Această platformă a fost prezentată la Bruxelles, a avut un impact pozitiv, chiar mesajul transmis de reprezentanții a fost că vom avea curaj pentru cele 4 orașe să sprijinim aceste proiecte”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×