850.000 de români au în conturi câte 20.000 de lei fără să ştie. Banii provin de la Pilonul II de pensii

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 12:46
850.000 de români au în conturi câte 20.000 de lei fără să ştie. Banii provin de la Pilonul II de pensii
Românii care au optat pentru Pilonul II de pensii au strâns deja în conturi peste 10.000 de lei. Sursa foto: calculatorvenituri.ro

Dacă te numeri printre cei 850.000 de români care au optat pentru Pilonu II de pensii, înseamnă că ai strâns deja o sumă deloc de neglijat, fără ca măcar să știi de existența ei. Vorbim despre cel puțin 20.000 de lei, bani care se regăsesc în conturile personale din fondurile de pensii, potrivit datelor făcute publice recent de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

APAPR a dat publicității cifrele oficiale. Românii care au optat pentru Pilonul II dețin peste 10.000 de lei în conturi

De asemenea, cifrele oficiale arată că românii care cotizează la pilonul II dețin în momentul de față în conturile personale peste 10.000 de lei. Acest bilanț realizat de specialiști din cadrul instituției reflectă stabilitatea și eficiența sistemului de pensii administrate privat din țara noastră, în condițiile în care populația nu manifestă un comportament de economisire activ.

Fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii 9 ani, iar rezultatele cumulate pe toată perioada de funcționare arată că acestea chiar sunt o soluție de protecție a populației împotriva sărăciei. Pilonul II în România a funcționat în primul rând în beneficiul participanților, în pofida climatului legislativ instabil, producând randamente foarte bune în condiții de risc redus și cu costuri de funcționare extrem de competitive.

Coroborând datele sondajului ISRA și informațiile statistice ale ASF și APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populației țării.

Acest lucru face din menținerea și consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrățișat de orice administrație politică, pentru că oamenii încep să înțeleagăbeneficiile aduse de Pilonul II”, a declarat Radu Crăciun, directorul APAPR pentru economica.net.

Românii nu reușesc să economisească, deși salariul mediu a crescut cu 15% în 2019

Datele furnizate recent de Institutul Național de Statistică (INS) arată că românii au în continuare mari probleme când vine vorba despre economisirea veniturilor, chiar dacă salariul mediu pe economie a fost majorat cu 15% în 2019. Concret, doar 34% dintre cetățenii intervievați reușesc să facă acest lucru cu regularitate, în timp ce 60% susțin că nu pot pune deloc deoparte din sumele pe care le încasează.

Toate aceste informații reflectă o creștere a înclinației spre consum, ceea ce face ca Pilonul II de pensii private să devină din ce în ce mai important pentru protecția financiară a românilor. De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie au declarat că economisesc activ pentru pensie, pe cont propriu.

În cei 12 ani de funcționare, Pilonul II de pensii a reușit să câștige tot mai mult teren, peste două treimi din populația României considerând că un astfel de sistem este demn de luat în seamă, datorită stabilității pe care o oferă. De asemenea, trei sferturi dintre participanții la sondaj sunt de părere că Pilonul II ar trebui menținut.

În general, participantii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru Pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”,  a explicat Monica Alexandru, sociologul care a condus această cercetare.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×