60.000 de sarmale la Iași, de Cuvioasa Parascheva. Participare record la pelerinaj

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 08:46
60.000 de sarmale la Iași, de Cuvioasa Parascheva. Participare record la pelerinaj
Cuvioasa Parascheva strânge zeci de mii de români la Iași. Sursa foto: știripesurse.ro

Peste 60.000 de sarmale s-au pregătit la Iași, de Cuvioasa Parascheva, pentru numărul record de participanți din acest an. Astăzi are loc marea procesiune a Sfintei Parascheva, iar la bisericile și pe străzile Iașiului este forfotă încă de la primele ore ale dimineții. Friguroșii adunați să se roage la Sfânta Raclă vor fi întâmpinați și cu un ceai fierbinte ori un vin.

Sarmale, vin și ceai de Cuvioasa Parascheva

Pregătirile pentru marea sărbătoare care face din capitala Moldovei centrul ortodoxei zilele acestea au început încă de joi, de când la Iași au ajuns zeci de mii de pelerini. Cei mai mulți dintre enoriași se închină la moaștele Sfintei Parascheva în speranța că vor scăpa de necazuri ori că se vor vindeca de boli. Există foarte mulți români care au ajuns din toate colțurile la Iași și susțin că Sfânta Parascheva i-a ajutat în cele mai grele momente.

Organizatorii nu i-au așteptat pe pelerini cu mâinile goale. Aceștia au pregătit peste 60.000 de sarmale care vor fi oferite astăzi credincioșilor după slujba care va avea loc la ora 11:00. Sărmăluțele vor fi oferite cu prisosință ca pomană pentru oamenii nevoiași de către Cantina de Ajutor Social din municipiu.

cuvioasa parascheva
Zeci de episcopi și înalți ierarhi participă la slujba de astăzi de la Catedrala Metropolitană din Iași. Sursa foto: româniatv.net

Pelerinii vor lua masa după slujba

„Pregătim și anul ăsta 20.000 de mii de sarmale. Am folosit 380 de kilograme de carne, 120 de kilograme de orez, 120 de ceapă și 600 de kilograme de varză. Noi începem cam cu trei-patru zile înainte munca, dar sarmalele se fac în ziua de dinaintea sărbătorii, ca să fie proaspete”, a declarat Domnica Mihai, directorul cantinei de Ajutor Social, scrie știripesurse.ro.

Masa pelerinilor va avea loc la Cantina Socială, care se află în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane din Iași, acolo unde au loc cele mai importante slujbe și pomeniri ale viilor și adormiților. Mâncărurile și băuturile se vor împărți pelerinilor după terminarea slujbei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×