2018 a fost un an bun în ceea ce privește salariile din România. Modificările legislative din acest domeniu au fost destul de multe și au afectat în mare parte salariile tutror românilor. Din prima zi a noului an, 2019, anumite salarii vor cunoaște din nou modificări.
Salariul minim mărit, impozitul pe venit diminuat sau diurnele și zilele de concediu, sunt aspecte ale veniturilor care privesc pe toți românii, indiferent de categoria socială din care face parte. Acestea au suferit modificări importante în 2018, iar unele dintre ele vor suferi ajustări și în noul an, 2019. Ce s-a schimbat în ceea ce privește salariul din 2018 și ce ne așteaptă în 2019? Ei bine, iată care sunt cele mai importante 5 modificări majore.
Care sunt cele 5 schimbări majore pentru salariați, în 2018 și 2019! Crește din nou salariul minim brut
1.Salariul minim brut a fost majorat în 2018. De la 1 ianuarie acesta a crescut la 1.900 de lei. Pragul a fost pentru multă vreme la 1.450 de lei, dar din prima zi a lui 2018 acesta a fost mărit la 1.900 de lei. Și nu a fost singura schimbare majoră pe care salariul minim a suferit-o. Tot în 2018 impozitul pe veniturile salariale a fost micșorat de la 16% la 10% și a fost reorganizat sistemul contribuțiilor sociale obligatorii.
2. Salariul minim brut va crește și în 2019, dar acesta va fi și acordat diferențiat. Încă de la 1 ianuarie, Guvernul a decis majorarea salariului minim brut pe țară, de la 1.900 la 2.080 de lei. Tot din prima zi a noului an vom avea introducerea unui salariu minim diferențiat pentru posturile unde este nevoie de studii superioare. Acesta este de 2.350 de lei. Există o singură condiție, ca salariatul să aibă cel puțin un an vechime în domeniul studiilor respective.
Cresc diurnele și apar tichetele culturale
3. Tot din ianuarie 2019, diurnele se măresc. Bugetarii, atunci când au deplasări în interes de serviciu, vor lua bani mai mulți. Diurnele pentru aceste activități cresc din prima lună a anului viitor. Asta înseamnă că se vor majora și diurnele netaxabile pe care le pot acorda angajatorii din sectorul privat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
4. Din 2019 va intra în vigoare și o lege unică pentru tichetele salariaților. Astfel, în noul an bonurile valorice pe care le pot primi salariații conțin și o categorie specială: tichetele culturale.
5. Și zilele de concediu au suferit modificări. După decizia din acest an a Curții de Justiție a Uniunii Europene, zilele de concediu de odihnă neefectuate trebuie plătite, chiar dacă n-au fost cerute de angajat. Aceste zile vor fi plătie în bani, dar există o condiție. Angajatul trebuie să demonstreaze că nu și-a putut lua concediu din motive independente de voința sa. În acest caz angajatorul trebuie să compenseze în bani zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar dacă salariatul n-a depus cerere de concediu.