Postul este reținerea totală ori parțială de la anumite alimente și băuturi, pe un timp lung sau scurt, în acest caz, până Sâmbăta Mare a Paștelui. De ținut minte este faptul că reținerea de la alimente este însoțită și de reținerea de la gânduri, patimi, fapte rele, căci postul trupesc înseamnă și post sufletesc.
5 rețete de post pe care le consumi până Sâmbătă Mare
Mulți sunt tentați să țină post, pentru că, dincolo de semnificația religioasă, este și o ocazie bună pentru a-ți organiza mesele, pentru a da organismului tău mâncăruri ușoare. Și cum anotimpul ne ajută cu o multitudine de fructe și legume, există multe variante pe care le poți încerca, variante care să fie și gustoase.
Orez cu ciuperci
Rețeta este pentru 8 persoane și te scapă de veșnicul cartof care se află pe masa tuturor celor care se hotărăsc să țină post. Este o rețetă delicioasă și amintește, oriunde te-ai afla, de casă și de mâncarea ca la mama acasă.
Ingrediente:
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- 2 cești de ciuperci tăiate fâșii
- 2 morcovi mari tăiați fâșii
- 1 ceapă tăiată peștișori
- 2 fire de țelină apoi tăiate mărunt
- 1/4 lingură de sare mare
- 1/2 lingură de piper proaspăt măcinat
- 2 cești de orez brun sau alb, gătit conform instrucțiunilor de pe pachet
- 2 linguri oțet balsamic
- 2 fire de ceapă verde tăiate mărunt
Mod de preparare:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pune uleiul de măsline într-o tigaie, la foc mediu, adaugă usturoiul și prăjește-l până devine auriu. Adaugă ciupercipe și sotează timp de un minut, apoi pune morcovii, ceapa, țelina, sarea și piperul și ține-le pe foc până se înmoaie legumele. Adaugă orezul fiert și oțetul balsamic, amestecă bine, apoi transferă totul într-un vas și baga compoziția la cuptor pentru 30 de minute.
Pârjoluțe fragede din ciuperci
Ingrediente:
- 1 kilogram de ciuperci fierte și scurse
- 2 cartofi mari
- un morcov
- 4 căței usturoi
- jumătate de legătură de pătrunjel verde și mărar
- sare, piper, ulei
- 4 linguri pesmet
- 2 linguri de făină
Mod de preparare:
Pune la fiert cartofii și morcovul și scurge-i când sunt gata. Amestecă într-un bol ciupercile trecute prin mașina de carne, legumele pasate, verdeața tocată, cățeii de urturoi pisați, sarea și piperul, apoi omogenirează și adaugă cele 4 linguri de pesmet. Pune ulei la încins, ia o mână de compoziție, modeleaz-o și pune-o în tigaie, apoi continuă mișcarea până când termini compoziția.
Ciorbă de ciuperci pleurotus
Ingrediente:
- 400 grame ciuperci pleurotus
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 1 păstârnac
- 2 ardei
- sare
- 1 legătură leuștean
- suc de roșii
- borș
Mod de preparare:
Curăță ceapa, morcovul, ardeiul, toacă-le și pune totul la fiert cu un praf de sare și puțin ulei. Legumele se lasă la foc până se fierb bine, apoi se adaugă ciupercile spălate și tăiate după bunul plac. După jumătate de oră, pune și sucul de roșii, apoi borșul. În final, sărezi și adaugi leușteanul tocat.