22 decembrie e cea mai scurtă zi din an! Tradiţii şi obiceiuri pentru solstiţiul de iarnă

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
22/12/2019, 10:32
22 decembrie e cea mai scurtă zi din an! Tradiţii şi obiceiuri pentru solstiţiul de iarnă
Solstițiul de iarnă are loc astăzi. Sursa foto: pixabay.com

Solstițiul de iarnă are loc astăzi, 22 decembrie, aducând cea mai scurtă zi din an. Există o serie de tradiții și obiceiuri în legătură cu acest moment al anului. Înainte să trecem la superstiții, haideți să aflăm ce este, de fapt, solstițiul de iarnă.

Solstițiul de iarnă: cea mai scurtă zi din an. La noi începe oficial iarna, în emisfera sudică vara

Solstițiul este acel moment al anului în care planul realizat de centrul astrului nostru și axa de rotație a planetei este perpendicular pe planul orbitei Terrei.

Unghiul făcut de raza Soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) cum este cazul zilei de azi. În funcție de variația acestui unghi, avem zile mai lungi sau mai scurte, în sensul de prezență a luminii.

Tradiții și obiceiuri legate de această zi

Dacă azi e cea mai scurtă zi din an, de mâine aceasta va începe să crească, treptat. În emisfera nordică, unde ne aflăm noi, are loc solstițiul de iarnă, însă în cea sudică, acum se produce cel de vară.

Practic, în țările de sub Ecuator azi începe oficial vara astronomică, iar când începe vara la noi, în acele părți este iarnă.

Solstițiul de iarnă a fost marcat de stră-strămoșii noștri. Există o serie de structuri megalitice în mai toată Europa dedicate acestui moment în care în centrul atenției este Soarele, dar și în Americi, Asia sau Orientul Mijlociu.

Dacă ne raportăm strict la România, există o legendă care spune că Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. În unele locuri din țară se spune că e bine să îți pui o dorință când apune Soarele, căci acea dorință urmează a se împlini în vara care vine.

De asemenea, în unele locuri, de solstițiul de iarnă, pentru ca anul următor să fie rodnic din punct de vedere agricol, se aprind focuri de tabără în curțile caselor și pe ogoare. Se ard în foc obiectele care au adus numai ghinioane precum și frunzele veștejite sau crengile rupte din copaci.

În unele zone rurale, colindătorii pornesc la drum încă din seara zilei de 22 decembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×