Ion Luca Caragiale. Nenea Iancu. Genial. Actual. Sosit: 1 februarie 1852, comuna Haimanale, Prahova, acum I.L. Caragiale, Dâmbovița. Plecat: 9 iunie 1912, Berlin, Germania. Copist, sufleur, ziarist, revizor școlar, profesor, funcționar „la stat, pentru că stăteam toată ziua degeaba”, poet, nuvelist, pamfletar, dramaturg, comentator politic, conferențiar, director de teatru, patron de berării și de revistă umoristică. „Cel mai mare dramaturg român” (George Călinescu). „Genial în zugrăvirea de personaje perene” (Radu Beligan). Ce a fost Mihai Eminescu în poezia românească, a fost Ion Luca Caragiale în dramaturgia românească.
Scrierile sale, de la piese la momente și schițe, sunt adevărate comori de umor atât de limbaj, cât și de situație, de satiră șficuitoare, tipizare la sânge a personajelor. Care „mușcă” și acum cu aceeași fervoare ca în urmă cu 150 de ani, când au fost create, actualitatea lor fiind, din păcate, nealterată de trecerea timpului. „O noapte furtunoasă”, „Conu Leonida față cu reacțiunea”, „O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului”, „Un pedagog de școală nouă”, „Domnul Goe”, „Lanțul slăbiciunilor”, „Căldură mare”, „Petițiune”, „Telegrame”, și am putea să umplem pagini întregi numai cu numele perlelor sale literale, mustesc de tipologii vii și acum, de o actualitate frapantă și… tragică tocmai prin valabilitatea lor perenă!
20 citate puternice de Ion Luca Caragiale
Geniul lui Ion Luca Caragiale izbucnește din toate cuvintele sale, scrise sau rostite. Dacă piesele sale le știe toată suflarea mioritică (sau măcar ar trebui să le știe…), nu toți știm prea mult despre cugetările sale. Tu le știi? Iată în continuare 20 dintre ele.
- „Cinste și gramatică, acestea sunt cele dintâi condițiuni ale unei prese bune”
- „Norocul e prea puțin și lumea prea multă”
- „Te-ai ridicat atât de sus, iubitul meu amic, încât de-aici de jos, te văd atât de mic!”
- „Voiești a cunoaște lumea? Privește-o de aproape. Voiești să-ți placă? Privește-o de departe”
- „Proștii mor, însă prostia e nemuritoare”
- „În România, lingușirea și hoția sunt virtuți”
- „Celebru este unul care începe să trăiască după ce a murit”
- „Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii”
- „Cel mai dureros lucru în dragoste e că sufletul ți-l fură de obicei cel ce are mai puțină nevoie de el”
- „Orice critică implică de netăgăduit o plângere”
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
- „La noi, minciuna, adulterul, uneltirea mișeleasca sunt niște nimicuri pline de haz de care râd toți cu multă poftă”
- „O mare durere e să iubești, o mare nenorocire e să scapi de această durere”
- „Nici artă fără de înțeles, nici înțeles fără de artă nu pot plăcea”
- „Lumea asta se aseamana cu un vast balci”
- „O virtute împinsă peste o anumită limită începe a fi o curată meteahnă”
- „Toate mulțumirile trebuiesc plătite. Înainte de a se căpăta, par destul de ieftine, în urmă, prea scumpe”
- „Pentru un român care știe a citi, cel mai greu lucru e să nu scrie”
- „Talentul este puterea de expresivitate ce o au îndeosebi unii, pe lângă iritabilitatea pe care o au toți ce nu au talent”
- „Olecuță! Diminutivul acesta numai al nostru îmi pare un categoric superlativ mioritic”
- „Un om nu trebuie să încerce decât ceea ce poate”
- „Convingerea ce o am despre Caragiale este că are una dintre cele mai vioaie inteligențe ce le poate produce natura, eclectic, bună memorie, momente în care această extraordinară vibratilitate celulară a materiei cenușii din creieri îl scoate mai presus de el însuși și-l face capabil de scrieri literare de valoare inestimabilă” – Titu Maiorescu
- „Noi care am avut norocul să-l vedem și să-l auzim vom rămâne toată viața stăpâniți de senzația că prin moartea lui Caragiale s-a deschis o prăpastie, s-a făcut un gol în natură, ca o perturbație cosmică . Cu cât va trece vremea va crește tot mai mult silueta sa și vom rămâne vrăjiți de farmecul celui mai luminat creier românesc . (…) Se vor crea legende și personalitatea lui va lua proporții mitice . Generațiile viitoare nici nu vor putea înțelege dacă din strălucirea unei minți s-au întruchipat vreodată astfel de raze orbitoare” – Octavian Goga
- „Este la Caragiale un umor inefabil ca şi lirismul eminescian, independent de orice observaţie ori critică, constând în «caragialism», adică într-o manieră proprie de a vorbi. Teatrul lui e plin de ecouri memorabile ce au asupra spectatorului efectul delirant pe care melodia operei italiene o are asupra publicului. Spectatorul ia fraza, vrăjit, din gura actorului şi o continuă singur” – George Călinescu
- 9 piese de teatru a scris Ion Luca Caragiale: 8 comedii – „O noapte furtunoasă” (1879), „Conu Leonida față cu reacțiunea” (1880), „O scrisoare pierdută” (1884), „D-ale carnavalului” (1885), „O soacră” (farsă fantezistă într-un act), „Hatmanul Baltag” (operă bufă), „Începem” (instantaneu într-un act), „1 Aprilie” (monolog) și 1 dramă: „Năpasta” (1890)
- 1948 este anul în care Ion Luca Caragiale a fost ales membru post-mortem al academiei Române
- 25 februarie 2016 este data în care Ion Luca Caragiale a fost numit „Cetățean de onoare” al municipiului Ploiești