Constipaţia este o problemă (prea) des întâlnită, principala cauză fiind o alimentaţie defectuoasă, cu un consum insuficient de fibre, care duce la o defecație rară și dureroasă. Amestec fermecător, la propriu și la figurat, de sfaturi şi secrete gastronomice, cel mai apreciat medic nutriţionist din România, Mihaela Bilic, consideră că atât de neplăcuta constipaţie este „O afecţiune care presupune să nu ai scaun mai mult de trei zile. Este greşit să considerăm defecaţia ca pe un obicei zilnic, obligatoriu, deoarece există variaţii de la o persoană la alta în funcţie de viteza digestiei şi a tranzitului intestinal. Alimentele parcurg lungimea tubului digestiv într-un interval variabil de timp, între 18 și 24 de ore”. Așadar nu intrați în fibrilație dacă nu mergeți într-o zi acolo unde și regele se duce singur…
Mihaela Bilic scrie în cartea sa „Sănătatea are gust” că „o primă cauză a apariţiei constipaţiei este consumul insuficient de fibre”, dar mai sunt și alţi factori care duc la apariția acestei afecţiuni, cum ar fi, într-o ordine aleatoare:
- consumul scăzut de apă;
- lipsa exerciţiului fizic;
- depresia şi anxietatea;
- sarcina;
- deficienţa de calciu şi magneziu;
- hipotiroidismul;
- efectul secundar al unor medicamente;
- consumul cronic de laxative.
10 alimente sănătoase care vă scapă de constipație
Ce să mâncăm ca să evităm, sau măcar să ameliorăm, neplăcerile constipației? FANATIK.RO vă propune 10 alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul dumneavoastră zilnic pentru a avea o digestie și o defecația liniștită. Nu faceți, însă, excese pentru că,de cele mai multe ori, efectul este… invers!
-
Apa
Deshidratarea este principala cauză a constipației, așa că hidratarea este esențială pentru evitarea ei și o bună digestie. Suntem 70% apă, așa că beți cel puțin 2 l de apă în fiecare zi, iar pentru un plus de savoare adăugați câteva felii de lămâie sau câteva rondele de… castravete!
-
Cafeaua
Chiar și cea decofeinizată! Studiile specialiștilor relevă faptul că nu mai puțin de 30% dintre oameni fac o vizită la toaletă după o ceașcă de cafea. Principalul „vinovat”? Acidul clorogenic, un compus sută la sută natural care dă gustul amar al cafelei, stimulent forte al musculaturii netede a tubului digestiv, remediu excelent contra constipaţiei pentru persoanele sedentare, care stau foarte mult timp pe scaun.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
-
Prunele
Dacă tot am vorbit mai sus de acid clorogenic, aflați că prunele au cel mai ridicat procent din acest „medicament” natural în componența lor. Sunt în topul alimentelor pentru combaterea constipației. Sunt bune și proaspete, și uscate. Notați-vă o rețetă simplă pentru preparare unui laxativ eficient: crestați 20 de prune uscate de-a lungul lor, puneți-le într-un vas cu apă o zi întreagă, pentru rehidratare, apoi fierbeți-le două, trei ore în trei ape, scurgeți-le și beți cald lichidul gelatinos rezultat.
-
Produsele lactate fermentate
Adică lapte bătut, iaurt, sana, chefir, toate aceste produse lactate fermentate sunt bogate în probiotice, adică bacterii bune pentru sănătatea sistemului digestiv. Există și o ierahizare, chefirul, de exemplu, fiind de 10 ori mai bogat în bacterii benefice decât iaurtul.
-
Fasolea neagră
Specialiștii, ce ne-am face fără ei?!, susțin că dintre toate „boabele” din alimentația noastră fasolea neagră este cea mai bogată în antioxidanți. Fasolea neagră conține, totodată, și cantități mari de magneziu și potasiu, minerale care ajută semnificativ o digestie bună.O farfurie cu fasole neagra asigură peste jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic pentru o bună funcționare a organismului.
-
Tărâțele de grâu
Toate studiile confirmă puterile tămăduitoare ale tărâțelor de grâu în ceea ce privește combaterea constipației și îmbunătățirea digestiei. O cură cu tărâțe de grâu are un puternic efect laxativ. Dis de dimineață, cu o oră înainte de micul dejun beți o cană cu apă în care ați pus de cu seară o lingură cu vârf de tărâţe proaspete la macerat. După ce beți apa, mâncați și tărâţele lăsate pe fundul cănii. Repetați tratamentul în fiecare zi timp de 2-3 luni. Constipația va dispărea pentru că tratamentul adaugă volum bolului alimentar, determinând înaintarea lui mai rapidă în intestin și astfel sunt împiedicate reziduurile să stagneze în intestinul gros, ceea ce ar modifica flora microbiană şi ar favoriza transformarea sărurilor biliare în pietre.
-
Zmeura
Mică, mică, dar gustoasa zmeură este o adevărată „bombă” de… fibre! Una din fructele cu cel mai mare conținut de fibre: 35%. Un pumn de zmeură conține nu mai puțin de 8 grame de fibre. Fibre care ajută la digerarea eficientă a mâncării, plus că acestea se hrănesc cu bacteriile bune din stomac pentru o digestie optimă. Amestecată în iaurt natural, zmeura reface flora intestinală distrusă de antibiotice, dietele sărace ăn fibre sau… constipație! Mâncați timp de 10 zile, pe stomacul gol, dimineața, dar și seara, înainte de ultima masă a zilei (de preferat înainte de ora 20), 100 de grame de zmeură.
-
Portocalele
Acțiunea banalelor portocale este triplă în caz de balonare și constipație: vitamina C și fibrele stimulează digestia, în timp ce naringerinul, un antioxidant care ajută la descompunerea lipidelor, este un distrugător de radicali liberi, anti-inflamatorii și modulator al sistemului imunitar.
-
Migdalele
Exoticele migdale sunt bogatefibre, proteine, grăsimi sănătoase și magneziu, un mineral care stimulează digestia, anulează aciditatea stomacului și favorizează defecația.
-
Seminţele de in
Cu un conținut bogat în fibre solubile, semințele de in sunt mai mult decât benefice în combaterea constipației. Semințele de in sunt o importantă sursă de acid alfalinoleic, din familia binefăcătorilor acizi graşi Omega 3, substanță esenţială pentru sănătatea organismului pentru că protejează membrana celulară. Conform unor studii recente, un consum constant de seminţe de in (50 de grame pe zi) reduce și colesterolul în cazul persoanelor afectate de hipercolesterolemie (valoare ridicată a colesterolului).
- „Chiar dacă vremea este împotriva activităților fizice, încercați ca și în perioada rece să faceți, conștient, exact ce vrea tubul digestiv că să evitați constipația. Iar asta înseamnă alimentație bogată în fibre, adică cereale, legume, zarzavat, pâine graham, aport suficient de apă, dar, atenție!, nu în exces, și, totuși, mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi” – Conferențiar Doctor Ion Daniel, medic primar chirurg
- 78 % dintre oameni sunt afectați, mai mult sau mai puțin, de episoade de constipație