Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizarea Guvernului privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, lege adoptată în unanimitate în Parlament luna trecută.
Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a fost votată în 18 octombrie Parlament, în unanimitate, cu 248 de voturi. Anterior, atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.
BNR a atras atenţia că introducerea legii ar aduce un cost adiacent de 2,4 miliarde lei şi ar pune presiune pe solvabilitatea din sistemul bancar. Şi bancherii au avertizat că legea ar aduce probleme României.
Sesizarea la CCR a fost făcută de Guvern pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.
Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.
Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a arătat că prin legea conversiei în lei la cursul istoric se pune capăt unei crize sociale declanşată în România în ianuarie 2015.
„Toţi cei care au contracte în franci elveţieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocaţi de datorii şansa de a-şi începe o nouă viaţă împreună cu familiile lor. Toţi cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar merită acest gest reparatoriu din partea noastră. Fac apel la dvs. să nu politizăm necazul lor şi astăzi să dăm un vot final pentru ca această lege să devină realitate”, a subliniat Birchall la momentul votului în plen.
Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia.
SURSĂ: realitatea.net