Gata cu găuritul la primele ore ale dimineţii! Parlamentarii pregătesc amenzi usturătoare pentru gălăgioşi

George Heisu   
în Hotnews
26/09/2017, 00:04
Gata cu găuritul la primele ore ale dimineţii! Parlamentarii pregătesc amenzi usturătoare pentru gălăgioşi

Parlamentarii au pus gând rău gospodarilor care se trezesc de dimineaţa, uneori chiar şi în weekend, şi încep să dea găuri cu bormaşina, ori dau muzica la maximum, ori îşi deranjază vecinii cu orice zgomot care depăşeşte 30 de decibeli! Cei care vor face zgomot în intervalul orar cuprins între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, riscă să primească amendă de până la 1.500 de lei. Răspunzători cu măsurarea gălăgiei sunt poliţiştii, care vor fi dotaţi cu un aparat special, sonometru, potrivit iniţiatorului proiectului de lege. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli.

Iniţiatorul, deputatul USR Matei Dobrovie spune că Legea nr. 61/1991, deşi a suferit numeroase modificări de la data intrării în vigoare şi până în prezent, nu precizează în mod clar modalitatea prin care se realizează constatarea de către agentul constatator a contravenţiilor. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Zgomotul de bormaşină va fi istorie. Poliţiştii vor măsura zgomotul cu fereastra închisă

Totodată, cei de la USR sunt nemulţumiţi de definirea unor termeni, în lege, precum: “zgomot de mare intensitate” şi „larmă” nefiind susţinută de precizarea numărului de decibeli permis în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora. Parlamentarul USR mai spune că un alt minus al Legii nr. 61/1991 este dat de lipsa unor mecanisme eficiente de stopare sau de diminuare a tulburărilor produse prin zgomot.

”Propunem sancţionarea recidivei privind contravenţiile rezultate din zgomotul excesiv prin majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor. Prin repetare se va înţelege continuarea acţiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancţiunii, reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancţiunii anterioare sau săvârşirea unei noi contravenţii din această categorie în termen de 6 luni de la data aplicării sancţiunii anterioare”, se mai arată în proiect.

În proiect se precizează că se consideră contravenţie orice depăşire a nivelului de presiune acustică de 30 de decibeli, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, sau prin realizarea de lucrări de construcţii, reparaţii, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepţia lucrărilor care au caracter urgent.

Deputatul mai introduce o nouă contravenţie, şi anume tulburarea, fără drept, a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale ori locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează între orele 07,00-23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise.

Amenzile se încadrează între 200 şi 1.500 de lei. Iar în cazul repetării contravenţiilor, limitele amenzilor se majorează cu 50%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×