Aveți sau nu carnet de șofer, majoritatea dintre dumneavostră știu ce înseamnă flashurile pe care și le dau participanții la trafic. Da, este vorba de o atenționare între șoferi că urmează un radar. Spaima vitezomanilor, dar nu numai a lor, pentru că este greu de crezut că există vreun șofer care să nu se fi grăbit niciodată și care să nu o fi „călcat-o” măcar o dată în viață. …De pedala de accelerație e vorba, nu vă gândiți la cine știe ce…
Așadar solidaritatea șoferilor se exprimă și prin aceste atât de cunoscute flashuri de atenționare gen „Șase, poliția!”, dar care fac atâția nervi oamenilor în uniformă. Care, de fapt, le face munca inutilă, chiar dacă, spun ei, de multe ori este de … prevenție, nu de sancționare. Așa că se gândesc și ei la contramăsuri. Și nu neapărat financiare.
Poliția încearcă să-i convingă pe șoferi să nu mai semanlizeze raderele prin flashuri
Poliția Rutieră încearcă și metode mai puțin obișnuite de a atrage atenția conducătorilor auto să renunțe la atenționarea prin flashuri, ultima încercare fiind o… scrisoare deschisă adresată șoferilor, în care aduce argumente la care nu toți dintre șoferi s-ar fi putut gândi. Iată mai jos conținutul integral al scrisorii.
„Scrisoare deschisă către unii conducători auto
Dragă șoferule,
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Te-aș ruga să nu mai dai flash-uri în trafic și îți spun și de ce am această rugăminte. Imaginează-ți că mergi cu mașina de acasă spre serviciu și observi un echipaj de poliție. Care este primul tău gând? Te-ai gandit că stau la pândă și sunt cu radarul, nu? Ei bine, poate nu e așa!
După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei… , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și „să-i scapi de amendă”. Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit.
Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și „datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut? Te-ai gandit la asta? Probabil că nu. Să-ți reamintesc că el se îndrepta către locul din care veneai tu și că există posibilitatea ca el să fie căutat pentru fapte deosebit de grave. Alege tu aici câteva fapte din Codul Penal. Dacă te-ai gândit să dai flash-uri, sigur știi și «lucrurile astea».
Aceeași situație… observi un echipaj de poliție, dai flash-uri, (da, da… spiritul civic, că despre el vorbim aici), iar una dintre mașinile din sens opus este condusă de un șofer începător… și DA, a auzit el/ea ceva că dacă cineva îți dă flash-uri, înseamnă că sigur în față se află un radar. Să revenim… un șofer începător, care nefiind experimentat în ale condusului, așa ca tine, frânează brusc, pierde controlul asupra volanului și se oprește într-un copac. Interesant, nu? Dar măcar l-ai scăpat de amendă, o să spui, probabil.
Și dacă tot vorbim de „flash-uri”, te-aș ruga să dai dovadă de experiența pe care crezi că o ai și să nu mai mergi în banda nr. 2, cu viteză, iar când cineva din fața ta merge cu viteză regulamentară, să te apuci și să dai, iar, și iar flash-uri ca «să se dea la o parte», pentru că te grăbești și te gândești că «Asta e, mă ia radarul, plătesc o amendă»… pentru că știm amândoi că nu este așa. Dacă te oprește un polițist, sigur îl apostrofezi – «Dar pe ceilalți nu-i vezi?!». Ba sigur că îi vede și i-ar și opri din a produce vreun accident rutier, dacă tu nu ai sta atât de mult să-i explici că ai permisul de mult timp și chiar dacă mergi tare, nu ai făcut niciun accident…
Îți mulțumesc încă de pe acum pentru atenție și sper să ne vedem în trafic, doar pentru a ne saluta.
Nu uita! Pe toți ne așteaptă cineva drag acasă!”.
Surse din interiorul Poliției Rutiere susțin că se lucrează și la elaborarea unei noi prevederi a Codului Rutier care să permită amendarea șoferilor care dau flashuri de atenționare a colegilor de trafic că urmează să întâlneacă un radar, un filtru sau, pur și simplu, un echipaj al Poliției Rutiere.
Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier
- 290-435 de lei amendă pentru „conducerea, nejustificată, cu minimum 10 km/h sub viteza minimă stabilită pe un anumit drum”
- 290-435 de lei amendă și 2 puncte de penalizare pentru „depăşirea vitezei maxime cu 10-20 km/h”
- 580-725 de lei amendă și 3 puncte de penalizare pentru „depăşirea vitezei maxime cu 21-30 km/h”
- 870-1.160 de lei amendă și 4 puncte de penalizare pentru „depăşirea vitezei maxime cu 31-40 km/h
- 305-2.900 de lei amendă și 6 puncte de penalizare pentru „depăşirea vitezei maxime cu 41-50 km/h”
- 305-2.900 de lei amendă şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile pentru „depăşirea vitezei maxime cu mai mult de 50 km/h”
817 radare are în dotare Poliția Rutieră din România
145 de lei valorerază un punct de amendă