Viorica Dăncilă, la un pas de demitere! Ce se întâmplă la vârful partidului

Ana Ioana   
în Stiri de ultima ora
19/08/2018, 17:32
Viorica Dăncilă, la un pas de demitere! Ce se întâmplă la vârful partidului

Viorica Dăncilă, la un pas de demitere! Aceasta urmează să fi înlocuită. Liviu Dragnea începe să dea semne de slăbiciune și să caute tot felul de soluții pentru a se restabili în poziția în partid. Senatorul Ecaterina Andronescu este înverșunată și nu contenește în a-i cere demisia lui Liviu Dragnea.

Unul dintre oamenii care i-a susținut mereu pe cei din PSD, în special pe președintele PSD, este Bogdan Chirilă. Acum, acesta îi cere demisia Vioricăi Dăncilă. Motivul este unul de-a dreptul nesemnificativ, dacă e să ții cont câte i s-au reproșat până acum premierului, Revolta s-a iscat de la numărul de zile libere pentru cei bugetari, care este prea mare, după cum spune Bogdan Chirilă.

Citește și: Bilanțul răniților în protestul diasporei din 10 august 2018! Poze și declarații șocante ale jurnaliștilor

Citește și:  Diaspora se pregătește de protest, în Piața Victoriei! Peste 80.000 de oameni protestează. Oamenii scandează ”Justiţie, nu corupţie!” și ”România, trezeşte-te!”

Viorica Dăncilă, la un pas de demitere! Ce se întâmplă la vârful partidului.

Bogdan Chiriac cere demisia Vioricăi Dăncilă. Acesta s-a revoltat în urma numeroaselor zile libere pe care le primesc bugetarii. El crede că mini-vacanța de Sfânta Maria a fost inutilă. Poate fi vorba și de faptul că Liviu Dragnea i-a arătat cartonașul galben Vioricăi Dăncilă, potrivit Capital. Diverse surse PSD spun ca actualul premier nu își mai dorește să-și asume ptroiectele impuse categoric de șeful ei. Aceasta dă semne că ar fi extenuată de acestă situație. Cel care este mai mult decât pregătit să-i ia locul este Orlando Teodorovici.

Acesta este actualul ministru al Finanțelor și s-ar pregăti temeinic să o înlocuiască pe Viorica Dăncilă. Orlando Teodorovici are susținre consistentă. Liderii importanți împreună cu președintele PSD nu se opun variantei acesteia, asta pentru a-și menține poziția de președinte al partidului, după ce Andronescu și-a adunat să adune susținători împotriva lui.

Viorica Dăncilă depășită

Câțiva încearcă să o mențină pe Viorica Dăncilă cât mai multă funcție. Se presupune că scaunul ei nu mai este așa de sigur și este posibilă demisia acesteia. Aceasta ar fi a treia în mai puțin de 2 ani. Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, despre protestele din 10 august, în care îl atacă pe Klau Iohannis. Majoritatea cetățenilor nu sunt de acord ca Viorica Dăncilă să fie ocupanta locului de premier al României. Protestele începute pe 10 august au vizat-o și pe aceasta.

„Manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente.

Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, a scris Viorica Dăncilă. „De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine preşedintelui României, conform atribuţiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor”, a mai spus aceasta.

Scrisoarea transmisă de Viorica Dăncilă

„Îmi amintesc cu deosebită plăcere ultima noastră întrevedere, care ne-a oferit prilejul de a purta o discuţie sinceră şi directă cu privire la situaţia economică, socială şi politică din România, precum şi de a realiza o evaluare a stadiului actual al pregătirilor pentru asigurarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Foarte multe dintre aspectele pe care le-am prezentat atunci s-au regăsit, de altfel, şi în bilanţul primelor şase luni de guvernare.

Aş menţiona că am continuat implementarea măsurilor sociale care au vizat, în special, creşterea pensiilor, sprijinirea reîncadrării şi angajării persoanelor fără loc de muncă, precum şi creşterea salariilor, mai ales în domeniile educaţiei şi medical. De asemenea, am continuat masurile care urmăresc procesul de debirocratizare, precum şi cele de simplificare, inclusiv în dialogul cu instituţiile europene. În prezent, un accent special este pus pe investiţiile strategice, atragerea de Investiţii străine şi aplicarea măsurilor convenite pentru intensificarea procesului de absorbţie a fondurilor europene. Rezultatele acţiunilor guvernamentale nu au întârziat să apară. 

Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost în primele şase luni ale anului cu 12% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2017. Investiţiile străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani, atingând 2,21 mitiarde Euro în perioada ianuarie-iunie 2018, faţă de 1,93 miliarde euroin ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euroin aceeaşi perioadă a anului 2016. Nu în ultimul rând, sumele primite de România de la Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 19,7 % faţă de anul trecut. în acelaşi timp, depunem eforturi pentru combaterea pestei porcine şi suntem într-un proces de evaluare a pagubelor rezultate în urma inundaţiilor, aproape fără precedent, cu care ne-am confruntat. în ambele situaţii de criză menţionate am intensificat dialogul cu autorităţile europene relevante în materie. După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituţional în vederea obţinerii unui consens politic, atât cu Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, cât şi cu alte instituţii ale statului român.„

Ce a spus despre proteste

”Bilanţul primelor şase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observaţii şi critici – legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii. În acest context, a fost anunţată o manifestare de protest, la Bucureşti, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanţi din diaspora românească. Pe măsură ce se apropia data evenimentului şi având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociaţiile românilor din străinătate, iniţiatoare ale manifestaţiei, s-au retras din organizarea protestului. Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente.

Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public. în aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate. Manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice.

Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemai la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine Preşedintelui României, conform atribuţiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor. Doresc să vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare şi de manifestare publică, că actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali, că în România există stabilitate şi că Guvernul României se pregăteşte în continuare de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×