Antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu a murit duminică, 22 martie, după o lungă luptă cu boala.
Vintilă Mihăilescu a murit la 68 de ani
Mihăilescu avea 68 de ani. Anunțul tragic a fost făcut pe Facebook de către publicația Scena9.ro:
„Vintilă Mihăilescu (1951-2020).
După o luptă lungă și epuizantă cu boala (despre care a și scris, cum altfel, o carte), antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață.
Este o pierdere uriașă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâte ori s-o cunoaștem și s-o înțelegem mai bine, mai atent, mai nuanțat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu și o unealtă mult mai întrebuințată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriașă, pe care ne-a împărtășit-o tuturor cu generozitate, și pentru care îi suntem foarte recunoscători.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Drum bun, domn’ profesor!”.
Născut în 23 mai 1951, Vintilă Mihăilescu a absolvit Facultatea de Psihologie a Universității București în 1974. Cercetător în psihologie al Institutului de Geriatrie în perioada 1974-1978, Mihailescu a devenit cercetător al Centrului de Antropologie pe lângă Academia Română în perioada 1979-1991.
De asemenea, a obținut mai burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique și a predat la universități din Franța (Lyon, Paul Valery Montpellier, Provence), Elveția (Neuchatel), Germania (Humboldt), Ungaria (Pecs), Canada (U.Q.A.M.). Mihăilescu a obținut specializări în etnopsihologie, identitate și etnicitate, studiul comunităților.
Începând cu anul 1991 a coordonat programe de cercetare și proiecte pe probleme rurale coordonate de PHARE și Banca Mondială și a fondat Observatorul Social de pe lângă Universitatea București.
În 1993 a devenit profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universității București, iar din 1997 a coordonat Școala Masterală în Antropologie în cadrul Universității București. Din 2000 a ocupat funcția de șef al Catedrei de Sociologie la Școala Națională de Științe Politice (SNSPA) unde a susținut cursurile de Antropologie și cele de Comunități Sociale.
În anul 2006 a fost decorat de Președintele României pentru serviciile aduse culturii române.