Vinieta Oxigen a fost abrogată de Consiliul General al Capitalei. Oamenii își vor primi banii înapoi

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 15:46
Vinieta Oxigen a fost abrogată de Consiliul General al Capitalei. Oamenii își vor primi banii înapoi
Vinieta Oxigen a fost abrogată în București

Hotărârea privind vinieta Oxigen a fost abrogată de către Consiliul General al Municipiului București, cu 35 de voturi pentru și 8 abțineri.

Vinieta Oxigen a fost abrogată

Conform jurnalul.antena3.ro, contravaloarea vinietelor Oxigen achiziționate până în prezent va fi restituită celor care au plătit.

„Chiar dacă în timpul dezbaterii publice nu a existat un procentaj masiv de opinii potrivnice măsurilor propuse, cei mai mulţi bucureşteni doresc măsuri anti-congestie în trafic şi antipoluare, inclusiv anumite restricţii de circulaţie pentru cei care poluează.

De asemenea, se dorește plata unei viniete ecologice, pe principiul poluatorul plăteşte, după intrarea în vigoare a actului normativ, a sporit numărul contestatarilor, mulţi dintre aceştia formulând plângeri împotrivă sau contestându-l în instanţă”, era motivată în trecut impunerea vinietei Oxigen.

Bucureștenii s-au declarat împotriva vinietei

Cu toate acestea, în urma consultării populației din București, s-a ajuns la concluzia că vinieta Oxigen era o măsură nepopulară și s-a decis abrogarea ei.

Un număr de peste 85% dintre respondenţi susţin anularea restricţiilor şi a vinietei. S-au înregistrat şi un număr de 441 de plângeri prealabile formulate de cetăţeni sau organizaţii care cer în instanţe anularea hotărârii prin care s-a introdus vinieta antipoluare”, precizează sursa citată.

Gabriela Firea anunțase la finalul lunii februarie că va renunța la această măsură antipoluare: ”Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat: renunţ la vinieta antipoluare pentru că trebuie să-i ascult pe toţi cetăţenii”.

Vinieta Oxigen intrase în vigoare în ianuarie 2020, însă amenzile prevăzute pentru cei care nu au plătit-o urmau să fie aplicate în martie.

Conform legii, autoturismele cu motorizare Euro 3 și Euro 4, ar fi avut acces în centrul Capitalei doar în urma achiziției vinietei Oxigen.

Vinieta putea fi cumpărată pentru o zi, o lună, 6 luni sau un an. Prețurile variau în funcție de mașină și perioadă. De exemplu, șoferii unei mașini Euro 2 ar fi scos 15 lei din buzunar pentru o zi. Anual, prețurile variau între 500 de lei și 1.900 de lei.

  • Amenzile variau, la rândul lor, între 1500 și 2000 de lei. 
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×