Vinieta Oxigen a fost abrogată de Consiliul General al Capitalei. Oamenii își vor primi banii înapoi

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 15:46
Vinieta Oxigen a fost abrogată de Consiliul General al Capitalei. Oamenii își vor primi banii înapoi
Vinieta Oxigen a fost abrogată în București

Hotărârea privind vinieta Oxigen a fost abrogată de către Consiliul General al Municipiului București, cu 35 de voturi pentru și 8 abțineri.

Vinieta Oxigen a fost abrogată

Conform jurnalul.antena3.ro, contravaloarea vinietelor Oxigen achiziționate până în prezent va fi restituită celor care au plătit.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Chiar dacă în timpul dezbaterii publice nu a existat un procentaj masiv de opinii potrivnice măsurilor propuse, cei mai mulţi bucureşteni doresc măsuri anti-congestie în trafic şi antipoluare, inclusiv anumite restricţii de circulaţie pentru cei care poluează.

De asemenea, se dorește plata unei viniete ecologice, pe principiul poluatorul plăteşte, după intrarea în vigoare a actului normativ, a sporit numărul contestatarilor, mulţi dintre aceştia formulând plângeri împotrivă sau contestându-l în instanţă”, era motivată în trecut impunerea vinietei Oxigen.

Bucureștenii s-au declarat împotriva vinietei

Cu toate acestea, în urma consultării populației din București, s-a ajuns la concluzia că vinieta Oxigen era o măsură nepopulară și s-a decis abrogarea ei.

Un număr de peste 85% dintre respondenţi susţin anularea restricţiilor şi a vinietei. S-au înregistrat şi un număr de 441 de plângeri prealabile formulate de cetăţeni sau organizaţii care cer în instanţe anularea hotărârii prin care s-a introdus vinieta antipoluare”, precizează sursa citată.

Gabriela Firea anunțase la finalul lunii februarie că va renunța la această măsură antipoluare: ”Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat: renunţ la vinieta antipoluare pentru că trebuie să-i ascult pe toţi cetăţenii”.

Vinieta Oxigen intrase în vigoare în ianuarie 2020, însă amenzile prevăzute pentru cei care nu au plătit-o urmau să fie aplicate în martie.

Conform legii, autoturismele cu motorizare Euro 3 și Euro 4, ar fi avut acces în centrul Capitalei doar în urma achiziției vinietei Oxigen.

Vinieta putea fi cumpărată pentru o zi, o lună, 6 luni sau un an. Prețurile variau în funcție de mașină și perioadă. De exemplu, șoferii unei mașini Euro 2 ar fi scos 15 lei din buzunar pentru o zi. Anual, prețurile variau între 500 de lei și 1.900 de lei.

  • Amenzile variau, la rândul lor, între 1500 și 2000 de lei. 
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×