Viața bate filmul! Orfană româncă, bursieră la o universitate de top din Japonia

Raluca Ogaru    Maria Cristina   
în Stiri mondene
30/07/2018, 20:07
Viața bate filmul! Orfană româncă, bursieră la o universitate de top din Japonia

Viața bate filmul! Orfană româncă, bursieră la o universitate de top din Japonia –  Diana Borcea este numele tinerei a cărei povești de viață bate orice film! Diana este un exemplu pentru noi toți.

La vârsta de 12 ani a rămas singură pe lume. Mama sa a murit și a ajuns să crească la o casă de copii. A ajuns la facultate, iar în anul trei a reușit să obțină o bursă la una dintre cele mai apreciate universități din Japonia.

În vârstă de 31 de ani, Diana Borcea s-a născut în Tecuci, judeţul Galaţi. A absolvit facultatea de Limbi Străine, specializarea Japoneză şi Italiană la Universitatea din Bucureşti.

Viața bate filmul! Orfană româncă, bursieră la o universitate de top din Japonia

“S-a gândit să mă ajute cu mai mult decât să îmi dăruiască un calculator. (…) A vorbit cu cei de la SOS Satele Copiilor să mă primească în cadrul proiectulu. În mod normal, ei nu primesc copii aşa mari, cum aveam eu 12 ani. (…) Aveam o mamă SOS care avea grijă de noi. După câteva luni, m-am simţit ca acasă. (…) Am stat câţiva ani în satul SOS, după care am trecut la Comunitatea de Tineri SOS. Comunitatea de fapt ne pregătea pentru viaţă. Aveam un buget lunar asigurat şi trebuia să ne descurcăm cu el, adică aveam responsabilitate”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Diana Borcea.

Diana Borcea spune că a fost ajutată să se simtă în siguranţă şi a avut parte şi de o familie.

“SOS mi-a dat şansa să am nu doar o familie, dar şi un confort psihic. (…) După moartea mamei eu m-am obişnuit să am responsabilităţi de adult şi când am ajuns în satul SOS şii o parte din acele responsabilităţi mi-au fost luate de pe umeri mi-am dat seama de faptul că mai aveam ani de copilărit. SOS mi-a redat copilăria (…) Sunt doar două scenarii posibile pe care eu le vedeam în viaţa mea. Prima opţiune ar fi fost să locuiesc alături de mama şi fraţii mei, însă cum nu a fost posibil a doua opţiune a fost să fac parte dintr-o familie SOS, care practic mi-a dat tot ce aveam nevoie”, a mai precizat Diana Borcea.

Tânăra afirmă că prin ambiţie şi dedicaţie a reuşit să studieze într-o ţară străină.

“În ultimul meu an de facultate, am obţinut o bursă în Japonia, prin intermediul Guvernului japonez, în cadrul unei universităţi de prestigiu, iar acolo mi-am aprofundat cunoştinţele în limba japoneză. Am luptat foarte mult ca să obţin bursa asta. (…) Am stat un an acolo. Nu am avut un şoc cultural pentru că eram pregătită şi îmi doream foarte mult să ajung în această ţară. Acolo m-am simţit respectată de cei din jur, lucru de care suferim în România, în opinia mea. Cu siguranţă, voi reveni în Japonia pentru că mi-a plăcut tot ce reprezintă această ţară”, a adăugat tânăra.

Tot datorită Organizaţiei SOS Satele Copiilor, Diana a reuşit să-şi descopere şi pasiunea pentru muzică, dar, cel mai important, i s-a oferit posibilitatea de a se integra în societate.

“Am fost opt ani în ansamblul «Românaşul» la Palatul Naţional al Copiilor unde am cântat muzică populară. Tot cu acest ansamblu folcloric am fost plecată pentru prima dată din ţară, iar SOS Satele Copiilor m-a ajutat financiar ca să pot merge la festivalurile din Polonia şi Coreea de Sud. (..) Acum doi ani, a organizat Ambasada Japoniei în România un concurs de karaoke în limba japoneză la care am participat şi am câştigat premiul cel mare. (…) SOS Satele Copiilor ne-a oferit traininguri, consiliere, meditaţii, posibilitatea de a învăţa şi de a ne integra. (…) Am avut susţinere financiară de la ei atât pe durata studiilor liceale, cât şi universitare. Ei fac tot posibilul ca să te ajute să te integrezi în societate. Dacă nu ar fi fost acel suport financiar, mi-ar fi fost destul de greu să mă descurc”, a adăugat Diana Borcea.

Cei care fac parte din organizaţia SOS Satele Copiilor pot beneficia de ajutorul ONG-ului până la vârsta de 26 de ani.

“Tinerii care părăsesc programele noastre, unii chiar şi la 26 de ani, sunt ajutaţi încă trei ani. În aceşti ani ei sunt ajutaţi cu sfaturi, sunt mentoraţi, le este evaluat succesul. Rata de succes de reintegrare în societate a tinerilor care părăsesc SOS Satele Copiilor este de 90%. În cei 25 de ani de existenţă, 400 de tineri au ieşit deja din programele noastre. 90% dintre ei sunt perfect integraţi în societate, ceea ce înseamnă că aceşti tineri au un loc de muncă, au un cămin, iar mulţi dintre eu au chiar şi o familie”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ştefan Urziceanu, directorul departamentului de Comunicare şi Strângere de Fonduri a organizaţiei SOS Satele Copiilor.

În Bucureşti, Sibiu (Cisnadie) şi Bacău (Hemeius), există trei astfel de sate sociale, sate SOS, din care fac parte circa 200 de copii. Organizaţia poate admite copii cu vârsta de cel puţin trei ani. Din 2019, finanţarea acestui proiect va fi doar internă, ceea ce înseamnă că ONG-ul va trebui să acopere 83% din finanţare, 17% fiind acoperite de stat.

Vezi cum poţi şi tu să oferi a doua şansă copiilor care cresc fără familie alături, pe www.sansa2.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×