Românii primesc vești bune înainte de Crăciun. Primele pe care le vor primi de la angajatori nu se vor impozita, asta însemnând că vor lua bonusurile în mână. Al 13-lea salariu a fost transformat de majoritatea firmelor private în prime, conform unei cercetări făcute de Mercer Marsh Benefits.
Vești bune pentru români: primele sub 150 de lei nu se impozitează
70% dintre angajatorii români oferă primele pentru sărbătorile de iarnă, iar valoarea medie a banilor pe care îi primesc angajații în conturi este de 490 de lei. Cea de Paște e mai mică, undeva la aproximativ 400 de lei.
E foarte important de precizat faptul că dacă o firmă organizează un eveniment, un festin cu ocazia sărbătorilor de iarnă, toate cheltuielile folosite dacă participă doar angajații și însoțitorii vor fi impozitate, în schimb dacă scopul este promovarea imaginii companiei și participă foarte mulți clienți, banii se trec la protocol.
Liberalii vor să schimbe legea
Primele de performanță ori alte bonusuri vor fi însă impozitate cu 10%, notează avocatnet.ro. Există și o excepție: cadourile care nu depășesc 150 de lei, fie că sunt materiale sau în bani, nu vor fi trecute la venituri impozabile. Tot ce trece de această sumă se impozitează.
La acest capitol poate să intre ajutorul pentru mame de Moș Nicolae ori un coș cu bunătăți în limita a 150 de lei pe care o firmă vrea să îl ofere angajaților. Așadar, pentru sumele care sunt mai mari de 150 de lei e nevoie să fie plătite și comtribuțiile sociale obligatorii către statul român.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Deputatul liberal Ion Ștefan vine cu o modificare a legii care prevede acordarea celui de-al 13-lea, respectiv al 14-lea salariu, iar 20% din acești bani să fie deduși din impozitul pe profit.
„Aşa cum sunt recompensaţi salariaţii din companiile profitabile din Germania, Franţa, Spania, Austria, Italia aşa trebuie să se întâmple şi în România. Discrepanţa veniturilor dintre salariaţii din mediul privat şi cei din sistemul public este o realitate”, susține Ion Ștefan, conform româniatv.net.
„Ca atare, PNL vine în întâmpinarea mediului de afaceri cu propunere de modificare a cadrului legal, prin care care salariaţii societăţilor comerciale cu capital integral privat au posibilitatea de a primi al al 13-lea şi al 14-lea salariu”, mai spune liberalul.