Vești bune pentru bucureșteni, în plină pandemie de coronavirus: Capitala nu se închide. Există, totuși, un scenariu

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
13/03/2020, 08:21
Vești bune pentru bucureșteni, în plină pandemie de coronavirus: Capitala nu se închide. Există, totuși, un scenariu
Capitala nu se închide

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, Alexandru Rafila, vine cu vești bune pentru bucureșteni, în plină pandemie de coronavirus. Capitala nu se închide! Acesta a vorbit, totuși, despre un scenariu în care Bucureștiul ar putea fi închis.

Capitala nu se închide

„Nu discutăm despre posibilitatea închiderii orașului, ci despre faptul că nu există niciun argument de natură medicală pentru așa ceva”, a declarat doctorul Rafila în emisiunea Marius Tucă Show, informează Mediafax.

„Noi ne găsim în această fază de încercare de a opri la porțile țării boala și în situația în care nu avem decât cazuri de import și transmitere locală. Atât timp cât funcționează această situație înseamnă că autoritățile de sănătate publică pot ține lucrurile sunt control la un nivel acceptabil. Transmiterea comunitară înseamnă practic circul cu un mijloc de transport se transmite boala, nu mai putem avea această trasabilitate, numărul de cazuri crește”, a explicat doctorul Rafila.

Dacă se întâmplă ca în Italia și în București, orașul poate fi închis

„Se întâmplă ca și la gripa sezonieră. Atunci trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii. Cum se face? În primul rând autoritățile monitorizează numărul de cazuri, văd pe unde apar.

Măsurile sunt distanțarea socială, înseamnă suspendarea unor cursuri în școli și universități. Limităm adunările publice, dar poate nu o să reușim să facem permanent acest lucru. Noi trebuie să putem să prelungim cât mai mult durata”, a mai spus şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie recunoaște însă că dacă se ajunge la multiplicarea cazurilor de coronavirus într-un mod rapid și se ajunge la o mortalitate ridicată, ca în Italia, Capitala poate fi închisă de către autorități.

„Dacă ar fi o situație similară cu cea din Italia, doar în București, nu în toată țara: număr mare de cazuri, creștere exponențială a numărului de cazuri, mortalitate mare. Atunci sigur trebuie să faci ceva pentru a nu se mai transmite infecția. Dar lucrul acesta nu se poate să fie nelimitat. Asta faci când ai probleme”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×