Veste proastă pentru români! Ce scenariu horror a prezentat Mugur Isărescu!

Ionuţ Cataramă  
înHotnews
31/01/2015, 10:35
Veste proastă pentru români! Ce scenariu horror a prezentat Mugur Isărescu!

Fixarea cursului de schimb între leu şi franc, indiferent de celelalte valute, indiferent de consecinţele economice reprezintă o „fantezie la oră de seară la televizor” şi discuţii pentru rating, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Banca Cetrală susţine negocierile individuale între bănci şi clienţii cu credite în franci elveţieni. O soluţie general valabilă nu există.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că nu există o soluţie generală pentru cei care au rate în franci, pentru că doar o mică parte dintre românii cu credite în această valută sunt vulnerabili după creşterea galopantă a francului. Iar asta pentru că doi din trei români s-au împrumutat pentru a cumpăra maşini sau alte bunuri şi doar unul dintre ei pentru o locuinţă. Este motivul pentru care îngheţarea cursului la nivelul de acum câţiva ani nu este luat în calcul de BNR, pentru că toată economia ar avea de suferit.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Fixarea cursului leu-franc indiferent de consecinţe – prima consecinţă este că leul se apreciază la 3,7 faţă de euro – este un scenariu horror. Ar însemna să sugrumăm exporturile, care sunt motorul creşterii economice, eventual introducem ţara într-o recesiune puternică, cu consecinţe de creşteri de şomaj”, a declarat Mugur Isărescu.

Apropo de propunerea lansată în spaţiul public de a fixa cursul leului de cel al francului, indiferent de celelalte valute, prin intervenţii în franci elveţieni, Mugur Isărescu a explicat că o astfel de măsură este imposibil de adoptat în condiţiile în care pe piaţa valutară internaţională se stabilesc cotaţiile în timp real între marile capitale ale lumii pe 0,001% (diferenţă de curs).

„Apeşi pe un buton şi platformele de tranzacţionare echilibrează cursurile. Păi cum să funcţioneze o diferenţă de 20%? Deci, cu toate că aş spune că este este o fantezie la oră de seară la televizor…trebuie să lămurim…este nu numai nerealistă, este un vis, nu se poate face aşa ceva”, a explicat Isărescu.

Şeful BNR a atras atenţia şi asupra catalogării publice a francului ca „monedă toxică”, precizând că sintagma reprezintă un derapaj verbal regretabil. „Iar comparaţia francului cu rubla este antologică…probabil va face deliciul nostru ca bancul cu Lenin în Elveţia”, a mai spus Isărescu.

sursa: libertatea.ro

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×