Val de cutremure în Vaslui! Acestea au avut loc la o adâncime foarte mică

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 11:27
Val de cutremure în Vaslui! Acestea au avut loc la o adâncime foarte mică
Cinci cutremure au avut loc astăzi în Vaslui

Val de cutremure în Vaslui, unde joi dimineața s-au înregistrat nu mai puțin de 3 seisme, în doar câteva ore! Cutremurele au avut magnitudini situate între 2 și 2,7 pe Richter. Toate trei seismele au avut loc la o adâncime foarte mică.

Val de cutremure în Vaslui

Primul seism, de 2,1 pe scara Richter, s-a produs la ora locală 4:34, la adâncimea de 7 kilometri, la 42 km sud de Iaşi, 48 km nord-est de Bacău, 109 km vest de Chişinău şi 156 km nord de Galaţi.

La două ore distanță, a avut loc cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea 2 pe Richter, la ora 6:31, la o adâncime de 6 km. Aceasta a avut loc la 41 km sud de Iaşi, 49 km nord est de Bacău, 109 km vest de Chişinău şi 157 km nord de Galaţi.

Când vine marele cutremur

Ultimul seism, cu magnitudinea 2,7, s-a produs la ora 9:00, la adâncimea de 9 km, la 43 km sud de Iaşi, 47 km nord est de Bacău, 110 km vest de Chişinău şi 156 km nord de Galaţi.

În această lună, în România au avut loc opt cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,3 pe scara Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 km, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost simţit şi în Bucureşti.

În cazul cutremurelor de suprafaţă, energia se împrăştie într-o zonă restrânsă, de câteva sute de kilometri pătraţi. În România, cutremurele de suprafaţă nu sunt periculoase şi au loc mai ales în regiunile Banat, Dobrogea şi Delta Dunării.

Așadar, cutremurele de adâncime sunt cele periculoase. Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, avertizează că un astfel de cutremur va lovi și România.

„Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041.

 Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×