Val de cutremure în Grecia! Cel mai recent seism s-a produs chiar în zorii zilei și a avut o magnitudine de 5,1 grade

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/01/2020, 13:42
Val de cutremure în Grecia! Cel mai recent seism s-a produs chiar în zorii zilei și a avut o magnitudine de 5,1 grade
Cutremur la mare adâncime în zona seismică Vrancea/ Sursa foto: hepta.ro

Cutremurele se produc din ce în ce mai frecvent pe teritoriul Greciei, iar specialiștii anunță cu îngrijorare că populația elenă trebuie să se aștepte și în perioada următoare la mișcări puternice ale scoarței tectonice. Cel mai recent seism a avut loc în zorii zilei de duminică, 19 ianuarie și a înregistrat o magnitudine de-a dreptul îngrijorătoare, 5,1 grade pe scara Richter.

Cutremurul, produs la mică adâncime, s-a simțit în Atena

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs la ora locală 04:52, la o adâncime de doar 10 kilometri. A fost resimțit, însă, în apropiere de Patra, Piraeus și Atena. Este prima deplasare puternică a scoarței terestre de care au parte grecii în noul an.

Din primele informații, nu au fost semnalate victime și nici pagube materiale semnificative, însă cercetările vor continua. Statul elen este situat într-o zonă cu numeroase falii geologice, astfel că nu este de mirare că locuitorii săi au parte frecvent de astfel de fenomene. Un motiv de îngrijorare este totuși magnitudinea mare la care acestea au loc.

Pe 18 ianuarie s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade Celsius

Seismul din această dimineață vine la doar câteva ore distanță de un alt fenomen de acest gen produs în Grecia. Acesta a avut o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter și a fost resimțit inclusiv în capitala statului elen.

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, mișcarea scoarței terestre a avut loc la o adâncime de 10 km. Printre zonele afectate se numără Patra, Piraeus și Atena. Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nici pagube materiale.

Două persoane și-au pierdut viața în urma unui cutremur produs în 2017 în Grecia

Cel mai puternic seism produs în Grecia în ultimii ani a avut loc în 2017, pe insula Kos din Marea Egee, la o magnitudine de 6,7. Două persoane și-au pierdut viața atunci, fiind găsite ulterior, sub dărămături. Totodată, au fost înregistrate pagube materiale severe.

În 1999, un seism de 5,9 grade a afectat Atena și orașele din împrejurimi. La acea vreme, în Grecia au fost decretate trei zile de doliu național, întrucât și-au pierdut viața nu mai puțin de 143 de persoane. Rămâne, fără îndoială, una dintre cele mai tragice zile din întreaga istorie a statului elen.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×