Va deveni Codruţa Kovesi procuror-şef european? Anunţul unui europarlamentar: “Regulile sunt foarte clare”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
22/07/2019, 10:40
Va deveni Codruţa Kovesi procuror-şef european? Anunţul unui europarlamentar: “Regulile sunt foarte clare”
Laura Codruța Kovesi are noi emoții în privința șefiei Parchetului European. Sursa foto: digi24.ro

Laura Codruța Kovesi așteaptă cu emoție verdictul liderilor europeni de la Bruxelles în privința candidaturii sale pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Chiar dacă era văzută principal favorit pentru acest post, mai ales în condițiile unei eventuale retrageri a oponentului francez, se pare că lucrurile devin din ce în ce mai complicate.

Un europarlamentar vine cu vești proaste pentru Laura Codruța Kovesi

Anunțul a fost făcut chiar de Claude Moraes, președintele Comisiei de Libertăți din cadrul Parlamentului European și membru în echipa care conduce negocierile pentru desemnarea viitorului șef al Parchetului European. Acesta susține că, în cazul în care Jean-Francois Bohnert se va retrage din cursă, ar putea fi nevoie de introducerea unui nou candidat.

Vom vedea ce se întâmplă, dar a fost interesant că dl. Bohnert, candidatul francez, a primit un post important în Franța, așa că au fost discuții că el ar trebui să renunțe la această candidatură și că ar trebui să rămână candidatul român ca lider al Parchetului European, dar investigația noastră arată că el este încă în cursă și că trebuie să avem mai mult de un candidat pentru post”, a declarat oficialul european pentru Antena 3.

Laura Codruța Kovesi încearcă să obțină funcția de procuror-șef al Parchetului European. Sursa foto: adevarul.ro
Laura Codruța Kovesi încearcă să obțină funcția de procuror-șef al Parchetului European. Sursa foto: adevarul.ro

Kovesi nu poate rămâne singurul candidat

Totodată, Moraes a explicat că numirea procurorului-șef al Parchetului European presupune o întreagă procedură, această funcție neputând fi acordată în mod automat unui candidat unic. Prin urmare, este de așteptat ca Laura Codruța Kovesi să aibă parte de un nou rival în cursa pentru conducerea uneia dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene.

Nu se poate ca acea poziție să fie dată, în conformitate cu legile așa cum le înțeleg eu, unui candidat unic, care să fie numit automat. S-a discutat în presă despre asta, dar eu înțeleg așa.. Regulile sunt foarte clare. Trebuie să fie un candidat al Consiliului și un candidat al Parlamentului. Nu se poate să avem un singur candidat doar pentru că unul dintre ei a fost numit în altă funcție”, a mai spus președintele Comisiei de Libertăți din Parlamentul European.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×