Un proiect prin care se scurtează de la un an la șase luni perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice a fost depus la Senat de șapte parlamentari din partea USR, în procedură de urgență. Inițiativa mai prevede și ca mașinile înmatriculate în străinătate să intre în categoria vehiculelor „fără stăpân”.
Propunerea legislativă ar modifica Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri care aparțin domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.
Proiect USR cu privire la mașinile abandonate. Ce modificări sunt propuse
Astfel, „vehicul fără stăpân” va însemna „vehiculul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut”.
De asemenea, termenul de vehicul abandonat va fi definit drept: „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulației pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”.
Interesant este că proiectul introduce obligația de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) de către proprietar sau deținătorul legal în termen de cinci zile de la primirea somației.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Noua lege ar oblige autoritățile să se prezinte la adresa proprietarului cu somația, întrucât scrisoarea recomandată nu ajunge mereu la proprietar, sau pentru că acesta nu mai locuiește la adresa de domiciliu.
Proiectul mai introduce și posibilitatea ca primăria care ridică mașina, la 10 de zile după ce a fost comunicată somația proprietarului, să vândă autoturismul. Până acum puteau trimite mașini doar la unitatea de colectare a deșeurilor.
Amenzi pentru cei care nu își ridică mașinile, desi primesc somație
Proiectul de lege prevede și amenzi între 1.000 și 2.000 de lei pentru proprietarii mașinilor care primesc somație și care în maxim cinci zile nu ridică vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului sau al unității administrativ teritoriale.
De asemenea, afectate de această lege vor fi și mașinile cu număr străin de înmatriculare care sunt abandonate pe domeniul public.
În proiectul de lege se arată că numărul mașinilor abandonate identificate, însă neridicate de autorități, este unul destul de mare.
„Doar în București se află aproximativ 3 000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive. Și în Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galați, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie au început să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului”, conchide sursa menționată.
Inițiativa legislativă este semnată de șapte parlamentari USR și a fost depusă la Senat, în procedură de urgență. Camera Deputaților va fi cea care va lua decizia finală.