Unde trebuie să pui, de fapt, ștampila de vot la Alegerile Prezidențiale pentru ca votul să fie valid. Aceasta este întrebare pentru care vă aducem lămuriri suplimentare, în așa fel, încât să fiți sigur că ceea ce votați se contabilizează în dreptul preferatului vostru. În primul rând, trebuie să știți că veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens.
Unde trebuie să pui, de fapt, ștampila de vot la Alegerile Prezidențiale pentru ca votul să fie valid
Trebuie să știți că alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare: în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ- teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia.
În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate; în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea; în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot.
Atenție! Nu plecați cu ștampila
După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi un buletin de vot Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul! Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat. Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17