Unde este înmormântat Regele Mihai. FOTO cu mormântul de la Curtea de Argeş

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/10/2019, 13:02
Unde este înmormântat Regele Mihai. FOTO cu mormântul de la Curtea de Argeş
Regele Mihai, ultimul suveran al țării noastre. Sursa foto: cotidianul.ro

Chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai I al României, mormântul Majestății Sale de la Curtea de Argeș este vizitat zilnic de numeroase persoane din întreaga țară și de peste hotare, semn că fostul suveran nu a fost uitat. În necropola ridicată la inițiativa sa, își doarme somnul de veci și Regina Ana, care a încetat din viață în vara lui 2016.

Regele Mihai este înmormântat lângă soția sa, Regina Ana

La scurt timp după înhumarea acesteia, Regele Mihai, ajuns deja la o vârstă înaintată, și-a exprimat dorința ca mormântul său să fie amenajat chiar lângă cripta fostei sale partenere de viață. După moartea celui care a fost ultimul monarh din istoria țării noastre, accesul în necropola regală a fost restricționat, putând intra doar membrii familiei.

Ulterior, după o serie de lucrări de întreținere pe care familia regală le-a considerat necesare, mormântul Majestății Sale a fost deschis vizitatorilor dornici de a-i aduce un omagiu.  Conform informatiilor transmise de reprezentanții Eparhiei Argesului, necropola este prevăzută cu un număr de 16 morminte regale. “Fiecare pereche de morminte este acoperită de o boltă în interiorul căreia stă aprinsă o candela”, explică arhitectul lăcașului de cult.

Regele Mihai este înmormântat alături de soția sa, Regina Ana
Regele Mihai este înmormântat alături de soția sa, Regina Ana

Ce spunea Regele Mihai despre momentul plecării din țară

Previzibilă la momentul respectiv, abdicarea Regelui Mihai a fost catalogată ulterior drept un gest de lașitate din partea sa. Ba mai mult, s-a spus chiar că fostul suveran ar fi părăsit țara noastră la bordul unui tren plin cu aur. Potrivit mărturiilor din ultimii ani, lucrurile nu au stat, însă, chiar așa.

Când am ajuns în Sinaia, am găsit aici o comisie de la Bucureşti, despre care am aflat că trebuie să facă atât inventarul lucrurilor de la Peleş, cât şi al obiectelor personale ce urma să le luăm cu noi la plecare. Persoanele din comisie au urmărit-o pe mama la fiecare pas. N-au lăsat-o singură nicio clipă. Nu i-au permis să să ia nici măcar o scrumieră de pe masă.

Bine, dar astea erau puţine! N-a putut să-şi ia decât lucrurile de imediată folosinţă. La fel au procedat şi cu mine, ne-au scotocit bagajele înainte de-a intra în tren. Cu toate că personajele din comisia (de control al averii n.r.) n-au permis să luăm cu noi decât, aşa cum spuneam, lucrurile de imediată folosinţă, ne-au lăsat să ieşim cu patru automobile. Nici până astăzi n-am reuşit să aflu de ce. Ca să se creadă că maşinile acelea erau pline cu averi. În fine.”, spunea Regele Mihai în volumul „Convorbiri cu Mihai al României”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×