Una din cele mai frecvente greșeli de scriere: „spune-ți-mi” în loc de „spuneți-mi”. Explicație privind utilizarea cratimei o singură dată

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
04/11/2019, 14:11
Una din cele mai frecvente greșeli de scriere: „spune-ți-mi” în loc de „spuneți-mi”. Explicație privind utilizarea cratimei o singură dată
Greșeli de scriere explicate pe înțelesul tuturor. Sursa foto: usnews.com

Este una din cele mai frecvente greșeli de scrieri. Mulți elevi, dar chiar și adulți scriu „spune-ți-mi” sau „aduce-ți-mi” în speranța că scriu corect pentru a nu le scrie împreună, lucru la fel de grav. Motivul pentru care se scrie cu o singură cratimă este unul destul de logic, iar pentru a evita scrierea greșită cea mai bună soluție este să inversați cuvintele.

Greșeli de scriere, explicate pe înțelesul tuturor

Ca să îți dai seama unde trebuie pusă cratima și unde nu, e nevoie să inversezi topica. Astfel că, în construcția „spune-ți-mi” (greșită) dacă vei întoarce cuvintele vei vedea că prima cratimă nu are absolut niciun sens. Ar ieși: „îmi îți spune” – profund greșit, ba mai mult, nu sună nicicum în limba română. Dacă nu ai neapărat cunoștințe gramaticale, poți să te iei după cum sună anumite construcții lexicale. Nu-i așa că sună mai bine dacă pui înainte doar „îmi”, rezultând „îmi spuneți”?

Și acum, explicația de la catedră. Întotdeauna, dar absolut întotdeauna, verbele la persoana a doua plural se vor scrie fără cratimă: „spuneți”, „faceți”, „aduceți”, „ziceți” etc. Tot fără cratimă se scrie și la imperativ. Am lămurit partea aceasta, acum să lămurim și de ce e nevoie de cratimă.

Înversați cuvintele pentru a vă da seama dacă sună bine sau nu

În exemplul din acest articol avem o formă neaccentuată de pronume, „mi” (de la îmi). Știm foarte bine că unul din rolurile cratimei este acela de a înlocui o literă, în acest caz fiind litera „î”. Sperăm că v-au ajutat aceste explicații. Nu uitați: întotdeauna când aveți dubii în legătură cu locul în care să puneți cratima, inversați cuvintele până iese bine la auz.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×