Un sfert din oceanele lumii au nevoie de protejare urgentă pentru ca vietăţile marine să poată supravieţui. Pe milioane de kilometri pătraţi de luciu de apă ar trebui oprită orice activitate umană. Cel mai repede, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar trebui intervenit în oceanul Pacific şi în oceanul Atlantic.
Un sfert din oceanele lumii au nevoie urgentă de protecţie
Mai mult de un sfert din oceanele lumii au nevoie de protejare urgentă pentru ca vietăţile marine să poată supravieţui. Pe milioane de kilometri pătraţi de luciu de apă ar trebui oprită orice activitate umană. Cel mai repede, potrivit oamenilor de ştiinţă de la University of Queensland, ar trebui intervenit în oceanul Pacific de nord, în apropiere de China şi Japonia şi în oceanul Atlantic, pe porţiunea dintre Africa de Veste şi America.
Astfel, pe oceanele care suferă de poluarea creată de om nu ar trebui să se mai pescuiască, ar trebui interzis transportul comercial, iar scurgerile de pesticide restricţionate. Potrivit ultimelor studii 3,3 milioane de kilometri pătraţi de ocean ar trebui protejaţi.
Speciile marine au nevoie de un spațiu rezonabil pentru a putea supravieţui
Cercetătorii au cartografiat mai mult de 22.000 de habitate de specii marine care trebuiesc protejate. Vietăţile marine folosesc doar 10% din spaţiul de care ar avea nevoie pentru o viaţă sănătoasă, restul de spaţiu fiind afectat de om.
„Conservarea zonelor pe care le-am identificat în studiul nostru ar oferi tuturor speciilor marine un spațiu rezonabil pentru a trăi fără impacturi umane, precum pescuitul, transportul maritim comercial sau scurgerile pesticidelor”, a declarat autorul Kendall Jones.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Directorul Științei la Wildlife Conservation Society, James Watson, a declarat că rezultatele au demonstrat necesitatea unor eforturi mai mari de protejare la nivel mondial. „Națiunile lumii se vor reuni în China anul acesta pentru a semna un acord care va ghida conservarea globală pentru următorii zece ani”, a spus profesorul Watson.
„Această știință arată că guvernele trebuie să acționeze cu îndrăzneală, așa cum au făcut-o pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice, astfel vom opri criza de extincție cu care se confruntă multe specii marine”, a mai declarat James Watson.
Acesta a mai spus că strategiile de protejare la nivel mondial implică acțiuni rapide pentru protecţia speciilor și ecosistemelor care sunt pe cale de dispariție. „Trebuie să utilizăm o gamă largă de strategii, cum ar fi zone fără pescuit, rezerve marine comunitare și politici la scară largă pentru a pune capăt operațiunilor de pescuit comercial ilegale și nesustenabile”, a spus James Watson.
Autorii studiului au mai subliniaat că protejarea oceanelor este esențială pentru oameni și pentru biodiversitate nu doar pentru speciile marine.
„Milioane de oameni din întreaga lume depind de biodiversitatea marină ca sursă crucială de hrană și venit”, a spus profesorul Watson, adăugând că „un acord de conservare global bine conceput va ajuta la păstrarea acestor mijloace de trai în viitor”.