Chiar dacă şi până acum codul deontologic presupune acelaşi lucru, şi anume că cezariana este o intervenţie impusă de anumite aspecte trecute în fişa medicală a pacientei, peste tot se recurgea la această metodă, dacă mama cerea asta. Oxford University Hospitals, unul dintre cele mia prestigioase spitale din Regatul Marii Britanii, nu le va mai oferi femeilor această modalitate, chiar dacă sunt înspăimântate de cele ce vor urma pe parcursul expulziei sau au avut naşteri traumatice anterioare.
De cealaltă parte, această măsură, spun experţii britanici, încalcă principiile Serviciului de Supraveghere a Sănătăţii din Regat, care spune că femeilor ar trebui să li se permită o cezariană fără un motiv medical după ce au fost explicate riscurile şi beneficiile. În aceste condiţii, multe femei care preferă cezariana sunt nevoite să meargă la alte spitale, la distanţe considerabile.
”Cezariana poate avea implicaţii grave pentru mamă, dar şi pentru copil, atâta timp cât situaţia medicală a pacientei nu o impune.”, a explicat un medic de la Oxford University Hospitals.
În Marea Britanie, un sfert dintre femei nasc prin cezariană, potrivit BBC. În România s-a înregistrat însă cea mai mare creştere a proporţiei de cezariene pentru că regulile erau foarte stricte înainte de 1990. Reguli sunt şi acum. Nu mama alege cum naşte, ci medicul hotărăşte, iar asta numai pe criterii medicale. Asta spune legea. În realitate, totul este relativ.
Cezariana la cerere nu este reglementată în România. Nu este însă o piedică pentru mamele care nu vor să nască natural.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În România se nasc anual aproximativ 190.000 de copii.