Un nou caz șocant în Harghita. Doi pui de urs, loviți mortal de un tren

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/11/2019, 15:53
Un nou caz șocant în Harghita. Doi pui de urs, loviți mortal de un tren
Doi pui de urs au fost loviți mortal de tren în Harghita. Sursa foto: Getty Images

Doi pui de urs au fost loviți mortal de un tren, în zona podului de pe Valea Gârbea, comuna Lunca de Sus, județul Harghita. Incidentul nefericit vine la mai puțin de o săptămână după ce un alt animal rănit grav a fost lăsat să agonizeze ore bune pe marginea drumului și ulterior împușcat, fără ca un medic veterinar să intervină pentru a-i salva viața.

Doi pui de urs au fost loviți în plin de tren

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, au fost luate toate măsurile necesare, la fața locului fiind chemat un specialist care să constate cauza morții. Trupurile celor doi pui de urs vor fi ridicate ulterior de reprezentanții asociației care gestionează fondul de vânătoare din această regiune. Totodată, din informațiile disponibile până la această oră, nu s-a constatat prezența ursoaicei în zona respectivă.

Cu toate acestea, un echipaj de jandarmi a fost trimis la faţa locului pentru a asigura perimetrul până când trupurile animalelor vor fi ridicate, în eventualitatea în care ursoaica și-ar face apariția. În Harghita, mai ales în zona localității Băile Tușnad, sunt frecvente cazurile în care urşii sunt loviţi mortal de tren sau accidentați pe drumurile de județ.

S-a lăsat cu demiteri în masă după cazul de la Harghita

La sfârșitul săptămânii trecute, opinia publică a fost șocată de modul în care autoritățile au gestionat cazul unui urs lovit grav de un autoturism în județul Harghita. Bietul animal a fost lăsat să agonizeze ore întregi pe șosea, sub privirile trecătorilor care se amuzau copios pe seama incidentului. Ulterior, premierul Ludovic Orban a anunțat că vor „cădea capete” importante, primul demis fiind chiar prefectul județului.

Au tergiversat foarte mult luarea acestor decizii. Am înţeles că medicul veterinar nici nu avea tranchilizante în momentul în care s-a dus acolo. Evident, eu am comunicat şi cu ministrul de Interne şi cu ministrul Mediului. La Ministerul Mediului, la ora 11,05, s-a primit solicitarea de aprobare a deciziei, şi de la 12,00 s-a luat decizia de a pune capăt suferinţelor ursului. În ceea ce priveşte Ministerul de Interne, i-am solicitat ministrului să analizeze acţiunea prefectului în acest caz și am văzut că va demara de schimbare din funcție”, a declarat prim-ministrul României.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×