Un jurnalist, dezvăluiri uluitoare de la Spitalul Județean din Suceava: ”Asistente și medici confirmați cu coronavirus sunt la muncă” + Spitalul din Rădăuți preia urgențele din județ

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 12:10
Un jurnalist, dezvăluiri uluitoare de la Spitalul Județean din Suceava: ”Asistente și medici confirmați cu coronavirus sunt la muncă” + Spitalul din Rădăuți preia urgențele din județ
Coșmar la Spitalul Județean Suceava

Un jurnalist face dezvăluiri uluitoare de la Spitalul Județean din Suceava, acolo unde medici și asistente confirmate cu coronavirus au fost chemați la muncă de directorul medical Mircea Alexandru Macovei.

Un jurnalist, dezvăluiri uluitoare de la Spitalul Județean din Suceava

”În acest moment, la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, asistente și medici confirmați cu Sars-Cov-2 sunt la spital, la muncă. Au fost puși în contact direct cu colegii sănătoși. Patru cadre medicale mi-au povestit că personalul a fost chemat de către directorul medical, Mircea Alexandru Macovei, care i-a amenințat că le rupe contractele de muncă dacă nu se prezintă la spital”, scrie jurnalistul Victor Ilie pe Facebook.

”Mai multe surse din spital spun că ieri erau infectați cel puțin 18 doctori de pe secțiile de infecțioase, pneumologie, ortopedie, urologie și cardiologie, dar și 8 asistente medicale. Oficial, instituția spune că i-a internat și i-a sfătuit să stea acasă pe cei infectați, dar neoficial angajații spun că unii dintre ei sunt, de fapt, la muncă”, mai notează jurnalistul în dezvăluirile de la Spitalul Județean Suceava.

Mesajul lui Victor Ilie continuă: ”Astăzi, directorul medical i-a obligat pe toți să își părăsească locuințele și să vină la serviciu. I-a băgat în aceiași sală și pe cei infectați, și pe cei neinfectați. Azi-noapte, la ora 1, toți doctorii au primit acest mesaj: ‘Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmati pozitiv, suspecți sau negativi sunt așteptați la spital! Ordin de ministru! Dr. Macovei’.

”Vă rog să faceți lumină că e jale”

De fapt, nici un ordin de ministru nu spune că cei bolnavi fac horă cu cei sănătoși. La ora 6 dimineața, angajații spitalului au primit încă un mesaj: ‘Bună dimineața! Tot personalul este așteptat la spital la ora 7:30. Ordin de ministru. Va avea loc o discuție despre situația epidemiologică a spitalului cu ministrul!!! Vă mulțumesc!’

Și au ajuns și doctorii, și personalul auxiliar, ‘ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi’, mi-a povestit o asistentă. ‘Ca oile am stat.’ Oamenii au fost chemați pentru o ședință, au stat împreună, unul lângă celălalt, iar apoi au fost trimiși acasă ori la testare fără să vorbească nimeni cu ei.

‘Vă rog să faceți lumină că e jale’, mi-a spus una dintre asistente. ‘Mi-am îmbolnăvit și familia pentru că n-am avut mănuși, măști, nimic… Am supt 12 ore o singură mască cumpărată de mine’.

În acest moment, Spitalul Județean Sf. Ioan din Suceava e unul dintre cele mai mari focare instituționale din România, alături de Spitalul Gerota din București. S-a întâmplat tocmai pe dos față de ce ne avertizau italienii: Protejați-vă doctorii pentru că ei vă protejează mai departe pe voi!

Directorul medical Macovei nu răspunde la telefon și nici la mesaje, dar ar trebui să răspundă la cel puțin trei întrebări:

  1. De ce i-a adunat împreună pe cei bolnavi și cei sănătoși sau doar suspecți?
  2. De ce i-a amenințat pe medici și asistente că își pot pierde locurile de muncă, dacă nu își părăsesc locuințele?
  3. Ce ordin de ministru a invocat pentru asta?”, se încheie mesajul jurnalistului.

Spitalul din Rădăuți preia toate urgențele din județul Suceava

Într-un comunicat de presă al instituției, publicat de Mediafax, 27 de cadre medicale din la Spitalul Județean Suceava sunt confirmate pozitiv la coronavirus. Este vorba de 18 medici și 9 asistenți medicali care sunt internați la secția de Boli Infecțioase.

Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a spus că unitatea sa va prelua toate cazurile de coronavirus din județ, după ce secția UPU de la Suceava a fost închisă.

”În acest moment, Spitalul Municipal Rădăuți dorește să anunțe că începând de astăzi dimineață, unitatea spitalicească devine spital de resort la nivel de județ Suceava. Tot ceea ce înseamnă urgențe, la nivelul întregului județ, vor ajunge la Spitalul Municipal Rădăuți”, a afirmat managerul, conform obiectivdesuceava.ro.

”Am purtat discuții cu Direcția de Sănătate Publică Suceava și cu Serviciul Județean de Ambulanță care m-au anunțat că ambulanțe sunt deja pe drum, către spitalul Rădăuți. În momentul de față avem stocuri, avem materiale care ne pot asigura funcționarea în condițiile care tocmai s-au modificat pentru un termen mai scurt decâte termenul care era anterior”, a precizat Andronachi.

Al patrulea deces din cauza coronavirusului a fost înregistrat, luni, în România. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, internată la Suceava, cu afecțiuni cronice, dar fără context epidemiologic.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×