Un film românesc apare în top 100 cele mai bune filme din secolul XXI

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
06/09/2016, 16:09
Un film românesc apare în top 100 cele mai bune filme din secolul XXI

Lungmetrajul regizorului român Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” – câştigătorul premiului Palme d’Or la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes din 2007 – ocupă în opinia criticilor consultaţi de BBC Culture locul al 15-lea, într-un sondaj care desemnează cele mai bune 100 de filme ale acestui secol.

Pentru acest sondaj, echipa BBC a intervievat 177 de critici de film din 36 de ţări, cu privire la filmele lor preferate din ultimii 16 de ani. Criticii consultaţi de BBC Culture au clasat pe primul loc, în topul celor mai bune filme ale secolului 21, lungmetrajul „Mulholland Drive”.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Mulholland Drive”, în regia lui David Lynch, cu Justin Theroux şi Naomi Watts în rolurile principale, a fost lansat în 2001 şi a obţinut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Filmul are în centru povestea unei actriţe aspirante care se mută în Los Angeles şi se împrieteneşte cu o femeie amnezică. Lungmetrajul nu a făcut parte din filmele cu cele mai mari încasări la box-office, însă a avut o primire călduroasă din partea criticilor.

Pe locul al doilea regăsim „In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung şi Tony Leung, în regia cu Wong Kar-wai. Filmul, lansat în 2000, a fost nominalizat la Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes.

Locul al treilea este ocupat de „There Will Be Blood”, lansat în 2007, cu Daniel Day-Lewis, în rolul petrolistului aflat într-o cursă pentru îmbogăţire.

În topul primelor 10 filme preferate de critici, regăsim pe locul al patrulea „Spirited Away” (2001), urmat de „Boyhood” (2014), „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), „The Tree of Life” (2011), „Yi Yi: A One and a Two” (2000), „A Separation” (2011) şi „No Country for Old Men” (2007).

sursa: agerpres.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×