Un film al fraților Lumiere, ”reîmprospătat” cu ajutorul inteligenței artificiale. Pelicula din anul 1896 îi speria pe oameni. VIDEO

Alexa Serdan   
în Filme
05/02/2020, 14:55
Un film al fraților Lumiere, ”reîmprospătat” cu ajutorul inteligenței artificiale. Pelicula din anul 1896 îi speria pe oameni. VIDEO
Unul dintre filmele fraților Lumiere, adus în zilele noastre. Sursa foto: catalogue-lumiere.com

O peliculă a fraților de origine franceză Lumiere, apărut în anul 1896, a fost adus la calitate 4K prin intermediul inteligenței artificiale. Filmul îi îngrozea pe telespectatori pentru că le lăsa impresia că trenul iese din cadru și îi lovește.

Un film francez celebru a fost ”reîmprospătat” și adus la calitate 4K

Filmul „L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” (Sosirea unui tren în gara La Ciotat) produs de frații Lumiere în anul 1896 a fost adus la calitate 4K de un utilizator Youtube. Denis Shiryaev a folosit un algoritm bazat pe reţele neuronale pentru scalarea imaginilor la calitate 4K.

Tânărul a dorit să arate că inteligența artificală poate îmbunătăți considerabil calitatea unei opere de artă. Același lucru este valabil și pentru pelicula fraților Lumiere care a fost ”reîmprospătată” și i-au fost aduse efecte moderne prin mărirea numărului de cadre pe secundă la 60.

Filmul francez este ”tras” în alb-negru și a dat naștere unor povești celebre în momentul apariției pe micile ecrane. Telespectatorii se speriau și ieșeau din sala de cinema pentru că le era teamă că vor fi loviți de trenul care părea că iese din cadru.

Pelicula fraților Lumiere, efecte spectaculoase în rândul publicului

„L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” nu-i mai atrăgea pe oameni și nu mai avea același efect scontat asupra publicului moderat, de aici și motivul aducerii în prim-plan. Dacă filmul documentar nu ar fi fost în alb-negru ar fi reușit foarte ușor să păcălească oamenii.

„Sortie des Usines Lumière a Lyon” (Ieşirea din Uzinele Lumière la Lyon) a fost primul film al fraților Lumiere, Auguste şi Louis, fiind difuzat pentru prima dată pe 28 decembrie 1895 în localul „Grand Cafe” din Paris.

Cea de-a doua peliculă a fraților Lumiere a fost „L’Arivée d’un train en gare de la Ciotat” („Sosirea unui tren în gara La Ciotat”), peliculă care a rulat imediat după premiera franceză şi la Bucureşti. Prima proiecţie nu a avut succesul scontat, frații Lumiere primind doar 30 de franci.

Iubitorii filmelor au plătit la vremea respectivă un franc pentru următoarele reprezentații ale peliculei franceze care le-a adus fraților Lumiere încasări de până la 2.500 de franci pe zi. Din nefericire, filmul a fost socotit ca un amuzament de bâlci fiind tratat cu dispreț de oamenii serioși, dar apoi părerea telespectatorilor s-a schimbat.

Frații Lumiere au dat naştere astfel industriei cinematografice, dezvoltată de Léon Gaumont încă din 1895, dar şi de Charles şi Emile Pathé, care şi-au înfiinţat propria companie de producţie în 1896.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×