Un fermier român face un apel disperat către Guvernul României! „Nimeni nu mai vrea să cumpere de la noi”

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
12/08/2018, 16:52
Un fermier român face un apel disperat către Guvernul României! „Nimeni nu mai vrea să cumpere de la noi” GALERIE FOTO
Un fermier român face un apel disperat către Guvernul României! „Nimeni nu mai vrea să cumpere de la noi”

Un fermier român face un apel disperat către Guvernul României! Nimeni nu vrea să mai cumpere de la acesta, iar fermierul explică asta într-o cerere către Guvernul României.

“Vă adresez acest mesaj ca o ultimă speranţă pentru rezolvarea situaţiei din ferma noastră – DAB Zootehnica din judeţul Tulcea. Deşi toate analizele au indicat că porcii noştri sunt perfect sănătoşi, am stat peste 50 de zile în carantină şi, acum, nimeni nu mai vrea să ia spre vânzare sau procesare porcii noştri. Nimeni nu mai vrea carnea românească de la aceşti purcei pe care i-am crescut cu cereale, avâd o carne net superioară decât ce se aduce din importuri”, transmite Dumitru Bărbieru, administratorul DAB Zootehnica Tulcea, scrie Capital.ro

Ferma fermierului Dumitru Bărbieru are o capacitate de 2.000 de capete de porci, în prezent efectivele ajunse la maturitate şi care pot fi sacrificate fiind în număr de 1.850 de porci.

În prezent, administratorul fermei a ajuns la disperare, întrucât nimeni nu mai vrea să cumpere animale din Tulcea, chiar dacă analizele sanitar-veterinare arată clar că porcii sunt sănătoşi, mai scrie Capital.

Un fermier român face un apel disperat către Guvernul României! „Nimeni nu mai vrea să cumpere de la noi”

“Într-o perioadă în care ar trebui să arătăm solidaritate, noi, fermierii români, suntem puşi la zid, terminaţi cu bună ştiinţă de către autorităţi, procesatori, retaileri. Aici s-a ajuns: într-o perioadă de criză, fermierii români sunt primii sacrificaţi!”, susţine fermierul român din Tulcea.

“Am adresat numeroase solicitări autorităţilor, însă nu am primit niciun răspuns. Într-o situaţia similară cu a noastră s-a aflat şi o fermă daneză din judeţul Constanţa, însă acolo lucrurile au evoluat cu totul altfel”, menţionează administratorul DAB Zootehnica.

Măsuri disperate

“Vă rog, în măsura în care consideraţi de interes, să mă ajutaţi să popularizăm situaţia fermei noastre, o fermă românească în care porcii sunt lăsaţi să moară. Vă rugăm să ne ajutaţi să mobilizăm autorităţile să găsească o soluţie pentru exploataţia noastră”, mai spune Dumitru Bărbieru.

Potrivit  agrointel.ro, citat de Capital.ro, Dumitru Bărbieru a precizat că porcii au depăşit greutatea optimă pentru sacrificare, iar ferma nu le mai poate asigura hrană necesară, astfel că porcii încep să se mânânce între ei.

Aşa cum se poate vedea şi din imaginea de mai jos, Dumitru Bărbieru, aflat într-o situaţie disperată, a solicitat la începutul acestei luni,  ANSVSA asomarea preventivă a celor 1.850 de porci.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că toţi cei care din „neglijenţă şi incompetenţă” au generat situaţia aceasta privind pesta porcină africană ar trebui traşi la răspundere, făcând referire în primul rând la ANSVSA.

„Nimeni nu mai vrea să cumpere de la noi”

„Este o problemă delicată ca rezolvare, dar cred că ar trebui până la urmă traşi la răspundere toţi cei care din neglijenţă şi din incompetenţă au generat situaţia aceasta. Mă refer la cei cărora le revenea sarcina pentru care au încasat salariul în fiecare lună să ia toate măsurile ca să nu vorbim acum despre pestă, mai ales că este o HG din 2016 în care se trasau acţiuni concrete şi complete pentru diminuarea acestei boli.

Responsabili cu ceea ce se întâmplă cu PPA este ANSVSA, care văd că acum are ciocul foarte mic, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului şi mai puţin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ANSVSA este subordonat direct Guvernului, porcul mistreţ, cel care transportă boala, este la MAP. Este un adevărat dezastru. Nu ştiu dacă nu vor mai fi şi situaţii să facem nişte acţiuni care nu ne obligă, cred că dă cu virgulă undeva la tot ceea ce se întâmplă. MADR şi persoana ministrului Agriculturii s-au agitat degeaba, deşi nu era în sarcina dânsului, el s-a agitat cel mai mult şi atunci când lucrezi mai faci şi gafe, ca acel ordin care ne-ar putea dăuna foarte mult nouă agricultorilor.

Ordinul de la cap la coadă este o aberaţie, care nu se poate materializa în teren. A ieşit de altfel şi ministrul şi a explicat ca să dreagă busuiocul”, a spus preşedintele Ligii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×