Un epidemiolog din SUA face o previziune sumbră: „Coronavirus poate infecta 1 miliard de oameni”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
29/03/2020, 15:26
Un epidemiolog din SUA face o previziune sumbră: „Coronavirus poate infecta 1 miliard de oameni”
Coronavirus ar putea infecta 1 miliard de oameni. Foto: Hepta

Coronavirusul ar putea infecta un miliard de oameni, conform unui scenariu lansat în spațiul public de Larry Brilliant, un medic care a ajutat la eradicarea variolei.

Coronavirus poate infecta 1 miliard de oameni

Larry Brilliant este o personalitate extrem de cunoscută în lumea medicinei. Născut în 5 mai 1944, Brilliant este un epidemiolog, filantrop, deținător de brevet tehnologic care s-a făcut remarcat prin aportul adus în eradicarea variolei.

Medicul a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio local din Boston, că pandemia de coronavirus nu se va opri până când 1 miliard de oameni nu vor fi infectați cu COVID-19.

Boala are potențialul să infecteze 1 miliard de oameni. Sunt optimist pentru că e un virus particular, cu o rată de morți relativ mică, în comparație cu variola sau altele. În termeni de perturaber, însă, e așa cum mă temeam.

Sunt absolut convins că vom avea un antiviral care funcționează, dar va dura o perioadă până când vom afla care sunt bune și care nu. Vorbesc mereu despre vaccin, însă sunt optimist că vom găsi un antiviral care nu doar vindecă, ci și previne”, a explicat Brilliant, conform Mediafax.

Filmele sunt mult exagerate

Brilliant a făcut o comparație între scenariul filmului Contagion și viața reală. În filmul respectiv, virusul este mult mai agresiv (cu o rată a mortalității de 30%):

Virusul din film e mult mai rău. Am făcut acel film ca să luptăm cu sentimentul oamenilor care se gândeau că o pandemie nu e atât de complicată, după ce au văzut cum e cu gripa porcină. Am vrut ca oamenii să înțeleagă cum e o pandemie reală.

Avem un vaccin pentru HIV și știm că Tamifu oprește anumite forme de gripă. Așa că știm că antiviralele pot fi folosite ca surogate sau pseudovacinuri.

Va fi mult mai ușor să producem miliarde de doze de antiviral. Sper că vom găsi un vaccin care să și prevină, nu doar să vindece. În următoarele patru luni cred sigur în această variantă”.

  • 680,453 de cazuri de coronavirus au fost depistate la nivel mondial până în prezent
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×