Uleiul de palmier, atât de căutat şi folosit în industriile alimentară şi cosmetică, este obiectul unor afaceri deosebit de profitabile, întrucât producţia lui a crescut de opt ori în ultimii 30 de ani, dar şi motiv de distrugere a naturii, prin exploatarea excesivă a pădurilor amazoniene. Peste 40 de milioane de tone de ulei se extrag anual din palmierii puşi la pământ. Acest ingredient este în centrul unor vii dispute la nivel mondial şi a devenit subiect al filmul documentar ”Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”). Deşi este produs doar anul trecut, filmul a fost deja premiat şi nominalizat de 21 de ori în numeroase festivaluri internaţionale de film documentar. Producţie argentiniano-belgiană, ”Frontera invisible” a primit, duminică, premiul special al juriului internaţional la Festivalul Internaţional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, desfăşurat în ”green city” Suceava .”Frontiera invizibilă” povesteşte, în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de peste 60 de ani şi care a strămutat aproape 6 milioane de oameni. Unul dintre scenarişti şi producătorul executiv al filmului atât de apreciat la nivel internaţional este român şi se numeşte Mihai Stoica.
Festivalul Internaţional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, aflat la a şaptea ediţie, dintre care una desfăşurată în cadrul Expoziţiei Universale de la Milano, în 2015, este singurul festival de film organizat în România, ce are drept scop educaţia nonformală pentru mediu a copiilor şi adolescenţilor, folosind drept mijloc artele şi tehnicile de comunicare. Timp de cinci zile, publicul tânăr a beneficiat în mod gratuit de proiecţii de filme documentare şi de animaţie cu tematică ecologistă, toate foarte noi şi de o calitate excepţională, de o reprezentaţie a piesei ”TimeAholics” a Teatrului Excelsior, numeroase workshopuri de dezvoltare personală şi comunicare, ateliere de creaţie, precum şi un concert al trupei Proconsul. Cele mai bune opt pelicule au fost premiate de către un juriu internaţional, format din producători şi regizori de film din şase ţări europene, împreună cu un juriu original Eco Fest, fomat din elevi suceveni. Gala de premiere a avut loc pe scena Teatrului ”Matei Vişniec” din Suceava.
Marele premiu a fost acordat, de către Juriul Copiilor, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea lui, a fost nevoie de un an de lucru cu 40 de tineri agronomi, care au călătorit pe patru continente în descoperirea agriculturii familiale. Regizorul Pierre Fromentin, de origine franceză, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului şi a împărtăşit publicului experienţele sale în lumea cinematografiei, a efectelor vizuale, în care este specializat, şi pasiunea sa pentru genul filmului documentar.
Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizorului Avi Belkin (Israel) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”). Pentru cel mai bun scenariu a fost premiat Orhan Tekeoglu (Turcia) – filmul ”Extraordinary People” (Oameni extraordinari), iar pentru cea mai bună imagine a primit premiul juriului internaţional Ants Tammik (Estonia) pentru filmul ”A Fragile World” (”O lume fragilă”). Povestea reală ”Plastic China” (”China de plastic”) a primit o menţiune specială a juriului. Asociaţia Iniţiativa Ecologistă Europeană, organizatoarea Eco Fest, a acordat premiul IEE filmului documentar slovac ”Canopy” (”În vârful padurii tropicale”).
În premieră, Festivalul Internaţional de Film Ecologist a acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, premiul Duminicall, care împrumută numele emisiunii realizate la Realitatea TV de către jurnalista ecologistă şi director al Eco Fest, Lavinia Şandru, a fost acordat documentarului românesc ”Operaţiunea Zimbrul”, în regia lui Dan Curean, şi el om de televiziune de peste 23 de ani.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
Festivalul Internaţional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” este un proiect socio-educativ şi cultural realizat de Asociaţia Iniţiativa Ecologistă Europeană, cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava, prin Consiliul Local Suceava, şi Consiliul Judeţean Suceava.
Parteneri ai Asociaţiei Iniţiativa Ecologistă Europeană sunt Asociaţia Municipiilor din România, Dedeman, McDonald, Rossmann, AMBRO, Romcarton, Eden, Romexpo şi Hotel Mercure Bucureşti Unirii.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualităţi şi Radio România Cultural.
PREMIILE JURIULUI INTERNAŢIONAL ECO FEST
- Menţiune specială a juriului
– se acordă filmului ”Plastic China” (producţie China, 2016)
- Premiul pentru imagine/ BEST PHOTOGRAPHY
– se acordă lui Ants Tammik pentru imaginea filmului ”A Fragile World” (”O lume fragilă”) – Estonia, 2016
- Premiul pentru scenariu/ BEST SCREENPLAY
– se acordă lui Orhan Tekeoglu pentru scenariul filmului ”Extraordinary People” (”Oameni extraordinari”) – Turcia, 2016
- Premiul pentru regie/ BEST DIRECTION
– se acordă lui Avi Belkin pentru regia filmului ”Winding” (”Meandre” – Israel, 2015
- Premiul special al juriului/ SPECIAL AWARD OF THE JURY
– se acordă filmului ”Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”) – Belgia – Argentina, 2016. Regia: Nicolas Richat şi Nico Muzi. Producător executiv: Mihai Stoica.
Marele premiu
Oferit de Juriul Copiilor ECO FEST
ECOFEST GRAND PRIX/ Awarded by the Children‘s Jury
– se acordă filmului ”Ceux Qui Sement”/”Those Who Saw” (”Semănătorii”) – Franţa, 2016. Regia: Pierre Fromentin
Alte premii
- Premiul acordat de Asociaţia Initţiativa Ecologistă Europeană
– se acordă filmului ”Canopy” (”În vârful pădurii tropicale”) – Slovacia 2014. Regia şi scenariul: Lucia Kasova
- Premiul acordat de emisiunea de televiziune Duminicall
– se acordă filmului ”Operaţiunea Zimbrul” (”The Wisent Operation”) – România 2017, un film de Dan Curean şi Dan Păvăloiu.