Ultimul summit UE din acest an. Liderii europeni se reunesc azi la Bruxelles

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
15/12/2016, 08:13
Ultimul summit UE din acest an. Liderii europeni se reunesc azi la Bruxelles

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles, întâi în format de 28, apoi fără Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru ultimul lor summit din acest an, comentează AFP.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, va fi marea absentă de la cina de lucru consacrată Brexit-ului, o reuniune informală în 27 care devine ceva obişnuit la summiturile europene după referendumul britanic din 23 iunie.

La fel ca fostul premier David Cameron, Matteo Renzi a căzut victima scăderii de popularitate ce semnifică o nemulţumire cvasigenerală a alegătorilor în Europa.

Renzi va fi înlocuit la summit de noul şef al guvernului de la Roma, Paolo Gentiloni, unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, care a deţinut portofoliul externelor.

O altă victimă a lipsei de popularitate, preşedintele francez François Hollande va participa la unul dintre ultimele sale Consilii Europene, după ce a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat la alegerile din primăvara lui 2017.

Redus la o singură zi, summitul de la Bruxelles se va desfăşura în două etape: un dejun şi o sesiune de lucru — având pe agendă criza migranţilor şi acordul UE-Turcia, apărarea europeană, Ucraina şi Siria, urmate de o cină în 27, la care premierul britanic Theresa May nu va fi prezentă, adaugă agenţia de presă franceză.

În timpul cinei, cei 27 de şefi de stat sau de guvern participanţi ar urma să cadă de acord asupra unui text care să prevadă ‘deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor’ cu Londra după ce procesul ieşirii Regatului Unit din UE va fi fost lansat oficial, a precizat o sursă diplomatică europeană.

Acest document succint — care ar putea suferi modificări până joi — subliniază că ‘Cei 27’ sunt gata să negocieze notificarea de către Londra a activării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa negocierile în vederea separării de UE.

Guvernul conservator al Theresei May a promis că va începe procedura de ‘divorţ’ de UE până la 31 martie 2017.

Conform unei surse europene, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, ‘va fi în prima linie, în coordonare cu statele membre’ pe toată durata negocierilor, care ar urma să se încheie până în octombrie 2018.

Din partea Bruxelles-ului, în orice caz, li se refuză britanicilor opţiunea unui Brexit ‘ca la carte’. ‘Cei 27’ sunt fermi în ceea ce priveşte viitorul acces la piaţa unică europeană, opunându-se participării Londrei dacă aceasta nu respectă libera circulaţie a persoanelor, în special a forţei de muncă provenite din Europa de Est.

În aşteptarea notificării britanice, liderii europeni vor să includă în discuţii şi dosarele care divizează Uniunea, în special cel referitor la Rusia, în contextul în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, intenţionează să promoveze o relaxare a relaţiilor cu Moscova.

Astfel, referitor la conflictul din Ucraina, în pofida rezervelor exprimate de Italia, liderii ‘Celor 27’ ar urma să recomande prelungirea sancţiunilor economice impuse Moscovei în vara lui 2014 şi care vizează sectorul bancar, cel petrolier şi industria de apărare rusă.

În legătură cu Siria, în particular cu căderea iminentă a părţii de est a oraşului Alep, este însă improbabil ca sancţiunile contra Rusiei, aliat tradiţional al Damascului, să se afle pe agenda discuţiilor dintre liderii statelor UE, încheie AFP.

Citeşte mai mult pe Realitatea

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×