Ultimul sondaj: avantaj Clinton. Alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria 

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
07/11/2016, 21:19
Ultimul sondaj: avantaj Clinton. Alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria 

Ultimul sondaj dat publicităţii luni arată că Hillary Clinton are un avantaj de patru puncte procentuale în faţa candidatului republican Donald Trump. Analizele care iau în calcul şi votul anticipat de până acum arată că electoratul latino-american i-ar putea aduce lui Clinton victoria în alegerile prezidenţiale.

Candidata democrată la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, deţine un avans de patru puncte procentuale în faţa candidatului republican Donald Trump, relevă un sondaj de opinie ABC News/Washington Post dat luni publicităţii, cu o zi înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Astfel, ancheta sociologică, realizată pe un eşantion de 1.763 de potenţiali alegători, arată că 47% dintre aceştia vor vota pentru Hillary Clinton şi 43% pentru Donald Trump.

Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 2,5 puncte procentuale, potrivit cotidianului The Washington Post.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Bloomberg Politics-Selzer&Co, indică un avans de 3 puncte procentuale pentru candidata democrată în faţa candidatului republican.

Prezenţă importantă la vot a hispanicilor

Sondajele date publicităţii în ultimele zile în SUA documentează o prezenţă record a alegătorilor latino-americani la urne. Majoritatea acestui electorat votează pentru Hillary Clinton şi i-ar putea aduce victoria.

Trump se vede astfel pedepsit pentru declaraţiile agresive şi xenofobe la adresa migranţilor hispanici, pe care i-a catalogat drept violatori şi criminali.

Potrivit unui sondaj Noticias Telemundo/Latino Decisions /NALEO Educational Fund, Clinton se bucură de susţinerea a 76% dintre latino-americani, principala minoritate din SUA, notează LA Times.

Doar 14% dintre latino-americani îl susţin pe Trump, cel mai mic nivel de susţinere pentru un alegător republican în ultmiii 30 de ani.

Prezenţa importantă la urne a hispanicilor este vizibilă în Nevada şi Florida, două state cheie, ce s-ar putea dovedi cruciale pentru câştigarea alegerilor.

În Florida, 60% dintre alegătorii latino-americani o favorizează pe Clinton şi doar 19% pe Trump. În acest stat, echipa lui Clinton estimează că numărul alegătorilor hispanici a crescut cu 139% comparativ cu 2012, potrivit Reuters.

Mai bine de o treime din alegătorii hispanici care au votat anticipat nu s-au prezentat la urne în 2012.

În Nevada, 72% dintre aceşti alegători o susţin pe Clinton. Şi aici, zonele cu importante comunităţi de latino-americani au înregistrat prezenţe importante la votul anticipat.

Faptul că alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria candidatei democrate nu ţine doar de agresivitatea discursului xenofob al lui Trump. Echipa de campanie a lui Clinton a început să creeze legături în comunităţile hispanice în urmă cu mai mulţi ani. Scopul: creşterea numărului de alegători.

În 2012, doar 48% dintre alegătorii latino-americani au ajuns la urne, raportat la prezenţa generală de 64%. Anul acesta, nu mai puţin de 25 de milioane de latino-americani sunt eligibili să voteze. Estimările arată că prezenţa la vot în rândul acestei comunităţi ar putea ajuge la 15 milioane.

Sursa: Realitatea.net

Închide ×