UE atenţionează Rusia: Încălcaţi suveranitatea Georgiei!

Ionuţ Cataramă  
înHotnews
17/07/2015, 15:10
UE atenţionează Rusia: Încălcaţi suveranitatea Georgiei!

Uniunea Europeană atenţionează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relatează BBC News online.

La frontiera dintre regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, şi Georgia, există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susţin reprezentanţi ai statului georgian. Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat graniţa dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă obţinută în anul 2008 a fost sprijinită de statul rus.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părţi din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la graniţa administrativă dintre Rusia şi Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Oseţia de Sud.

BIANCA DRĂGUŞANU, DISTRUSĂ DE DURERE! IMAGINI TULBURĂTOARE! S-A PUS PE JOS ŞI A ÎNCEPUT SĂ PLÎNGĂ CÎND A AFLAT CĂ…

Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei care face legătura între Marea Neagră şi Azerbaidjan.

ULTIMA ORĂ! ŞTIRE ŞOC DESPRE COTABIŢĂ! ANUNŢ CUTREMURĂTOR AL MEDICILOR! DOAMNE, DUMNEZEULE MARE!!!

Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că plasarea unor noi marcaje teritoriale „au provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populaţiei locale, asupra vieţi existenţei lor şi a libertăţii lor”.

Mişcările care pot fi percepute ca provocând tensiuni trebuie să fie evitate”, a avertizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate din Consiliul European. „Uniunea Europeană îşi reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional”, a mai precizat ea.

LOVITURĂ TERIBILĂ PENTRU RĂZVAN SIMION! PREZENTATORUL DE LA NEAŢA, DISTRUS DE SOŢIE!

Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchaşvili, a denunţat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind „extindere a anexării ruse”. În urma acestei mişcări, o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a rămas în afara teritoriului georgian.

Conducta petrolieră Baku-Supsa este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecând apoi prin Georgia şi Turcia.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×