Controversata Ordonanță de Urgență a Guvernului privind amnistia și grațierea ar putea deveni un subiect închis. Și asta pentru că Tudorel Toader și-a exprimat dorința în acest sens. Politicianul a subliniat în timpul unor declarații făcute recent că Ministerul Justiției pe care îl conduce poate da cel mult un aviz la un proiect de lege iniţiat în Parlament pe acest subiect. În plus, ministrul Tudorel Toader a mai spus că nu a făcut şi nici nu va face ceva care să creeze o stare de pericol similară cu cea de la momentul Ordonanţei de Urgenţă 13 din 2017.
În cadrul aceluiași interviu, Tudorel Toader a mai dezvăluit că înțelege perfect afirmaţia făcută de premierul României, Viorica Dăncilă, care a spus că nu se poate da o astfel de ordonanţă de urgenţă fără semnătura lui, în calitate de ministru al Justiţiei. “Am o bună colaborare cu doamna prim-ministru şi afirmaţia dânsei cred că o înţeleg. Asta e procedura, în guvern nu vine partidul cu proiect de lege, în guvern se duce numai ministrul”, a afirmat recent Tudorel Toader.
Tudorel Toader, despre OUG: “N-am făcut și nu voi face ceva care să creeze o stare de pericol”
Declarațiile noi ale ministrului Justiției despre OUG privind aministia și grațierea au fost făcute în cadrul unui interviu care a fost difuzat la Antena 3: “Amnistie şi graţiere (…). Orice proiect de lege, dacă vine de la alt minister, nu ajunge în guvern fără avizul MJ. Dar poate fi un proiect cu iniţiativă parlamentară, şi atunci se cere punctul de vedere al guvernului, care cere punctul de vedere al MJ. Sigur, dăm avize, avem o direcţie de avizări, proiectul de lege îl dau la ei, îmi fac şi eu opinia mea, discut cu ei, fac propunerile de rigoare. Sunt propuneri de tehnică legislativă de corelare, obligatorii după legea 24. Sunt observaţii sub aspectul legalităţii sau al lipsei de legalitate, dacă avem un HG care trebuie să fie conform cu legea. Pot fi observaţii de neconstituţionalitate”.
În cadrul aceluiași interviu, ministrul Justiției a mai subliniat că, deocamdată, nu nu resimte influenţa unor presiuni politice în legătură cu acest subiect: “Nu. Să nu dau un răspuns mult prea tranşant, nu eu am venit să bat la uşa ministerului sau a alianţei de guvernare că vreau să fiu ministru. Eu mi-am construit o carieră universitară, o carieră în practică, am acasă o garderobă de robe (…). Nu simt o presiune, poate fi atmosferică, psihică, dar dacă tu, ca demnitar, nu ai pregătirea psihică de a face faţă unor astfel de aşa-zise presiuni, de a-ţi îndeplini obligaţia legală, independent de ce zice unul sau altul, înseamnă că nu eşti pregătit pentru postul respectiv”.
În vârstă de 58 de ani, ministrul justiției a mai subliniat că s-a numărat printre participanții prezenți la cele două ședințe de la CExN al PSD pentru că a fost invitat, nu pentru că a mers din proprie iniţiativă. Întrebat dacă se teme că ar putea provoca situații total neplăcute în România, aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG 13, Tudorel Toader a mărturisit că nu a făcut şi nici nu va face ceva care să creeze un astfel de pericol, mai ales că el a venit ca ministru în 2017 tocmai “pentru a stinge focul de după OUG 13”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
“Nu, nu mi-e teamă, pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac sub aspectul oportunităţii şi al legalităţii sau constituţionalităţii, de aceea, până acum, nu am avut sentimentul ăsta de teamă. Ştiu OUG 13, care a avut şi un număr cu ghinion, ştiu şi efectele ei. Eu am venit să sting oarecum focul de după ordonanţă, dar nu am această temere, pentru că n-am făcut şi nici nu voi face ceva care să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să o producă în mod efectiv”, a mai declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.