Președintele SUA Donald Trump a spus că riscul pe care răspândirea coronavirusului îl presupune este foarte redus pentru americani, transmite Reuters. Afirmația lui Trump a fost făcută după ce autoritățile sanitare din Statele Unite au anunțat că o persoană din California a făcut boala fără să fi călătorit în afara Statelor Unite și fără să fi fost expus contactului cu o persoană despre care să se știe că a fost infectată.
Optimismul lui Trump
”Riscul pentru poporul american este foarte redus”, a spus Donald Trump, anunțând totodată că l-a desemnat pe vicepreședintele Mike Pence să coordoneze activitățile de combatere a virusului. Trump a spus că experții din domeniul sanitar sunt ”pregătiți, dornici și capabili” să acționeze rapid dacă virusul se răspândește.
Un oficial al Centrului pentru Controlul Bolilor și Prevenție din Statele Unite anunța, în urmă cu două zile, că există riscul real ca infecția cu coronavirus să devină o pandemie, o boală care să afecteze întreg globul.
”Nu mai este o chestiune de ‘dacă’. Este o problemă de ‘când’ și câți oameni vor fi infectați”, a declarat prim-adjunctul Centrului, Anne Schuchat.
Mai nou, Centrul a anunțat că un californian s-a îmbolnăvit de coronavirus, iar autoritățile nu știu de unde a contactat boala pentru că respectivul nu a călătorit în China și nici nu a fost expus la contactul cu o altă persoană diagnosticată deja cu coronavirus.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Astfel, numărul de cazuri diagnosticate din SUA au ajuns la 15, în afara celor 42 de americani care au contactat boala la bordul navei Diamond Princess.
Pesimism în restul lumii
Germania a recunoscut, joi seara, că nu mai poate stabili traseul de răspândire a bolii și astfel să-i izoleze pe cei intrați în contact cu bolnavii. ”Lanţurile de infectare nu mai sunt urmărite decât parţial şi acesta este un lucru nou”, a declarat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn.
Premierul Australiei, Scott Morrison, a vorbit deschis de riscul unei pandemii globale. ”Există toate semnele că lumea va intra într-o fază pandemică a coronavirusului”, a declarat Morrison.
În Coreea de Sud, evoluția bolii este din ce în ce mai rapidă. Vineri au fost raportate 334 cazuri noi, cea mai mare creștere într-un interval de 24 de ore de până acum, astfel că numărul total de cazuri a ajuns la 1.595.
O japoneză s-a îmbolnăvit de două ori
O femeie de circa 40 de ani din Osaka a fost diagnosticată pentru a doua oară cu coronavirus. Boala a fost depistată prima dată în luna ianuarie și declarată vindecată pe 1 februarie.
Ministrul japonez al Sănătății, Katsunobu Kato a declarat că guvernul va trebui să verifice lista pacienților și să-i verifice din nou pe cei declarați vindecați existând posibilitatea ca ei să se îmbolnăvească din nou.
”Odată ce ai infecția, ar putea să intre în adormire cu simptome minime și apoi să apară o exacerbare când își face drum către plămâni”, a declarat Philip Tierno, profesor de microbiologie și patologie la Universitatea din New York.
Tierno a spus că virusul are multe necunoscute. ”Nu sunt sigur că nu este bifazic, precum anthraxul”, a spus specialistul. Asta ar însemna că boala ar părea că se vindecă înainte de o recidivă.