Trump închide SUA pentru refugiaţii sirieni, suspendă accesul cetăţenilor din 7 ţări musulmane

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
28/01/2017, 13:53
Trump închide SUA pentru refugiaţii sirieni, suspendă accesul cetăţenilor din 7 ţări musulmane

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care îşi îndeplineşte, cel puţin parţial, o altă promisiune controversată din campanie. Preşedintele a interzis accesul refugiaţilor sirieni în SUA, a suspendat temporar programele de imigrare şi a interzis, tot temporar, accesul în SUA pentru cetăţenii din alte şase ţări musulmane.

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a „menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA”. El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici”, a subliniat preşedintele american, în cursul ceremoniei de învestitură a secretarului Apărării, James Mattis, desfăşurată la Pentagon.

„Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare” (…) Nu vom uita niciodată lecţiile lui 11 septembrie” 2001, a proclamat Trump, făcând trimitere la atentatele comise în SUA de gruparea Al-Qaida.

Acest decret, intitulat „protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite”, era aşteptat de miercuri seara, atunci când publicaţia Washington Post a publicat o copie a documentului.

Potrivit formei prezentate de respectivul ziar, prin decret, pe care Casa Albă nu l-a făcut public vineri seara, autorităţile americane ar bloca timp de o lună sosirea imigranţilor din şapte ţări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Acelaşi text ar prevede de asemenea oprirea completă timp de patru luni a programului federal de admisie şi reinstalare a refugiaţilor din ţări în război. Un program umanitar ambiţios creat printr-o lege a Congresului din 1980, notează AFP.

Refugiaţilor sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din ţara lor, dar numai 18.000 au fost acceptaţi de SUA din 2011, le-ar fi definitiv interzisă intrarea în SUA.

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiaţi, de toate naţionalităţile, dintre care puţin peste 10.000 de sirieni.

Administraţia Obama, care a recunoscut în septembrie 2015 că putea face mai mult, a fixat ca obiectiv cifra de 110.000 de refugiaţi acceptaţi pentru anul bugetar 2017. Noua administraţie Trump ar viza începând de acum numai 50.000, de toate naţionalităţile, potrivit proiectului de decret.

Sursa: realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×