Trei zile de doliu în memoria Regelui Mihai! Trupul neînsufleţit a fost depus la Palatul Regal!

Filon Stan  
înStiri de ultima ora
14/12/2017, 12:00
Trei zile de doliu în memoria Regelui Mihai! Trupul neînsufleţit a fost depus la Palatul Regal!

România îmbracă haine de doliu! Joi, vineri şi sâmbătă sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Regelui Mihai I. Miercuri seară, câteva mii de romani au întâmpinat cortegiul la intrarea în Bucureşti, la trecerea sa pe sub Arcul de Triumf. În aplauzele altor câteva sute de persoane, Regele a intrat apoi pentru ultima dată în Palatul Regal. Pelerinajul la catafalc s-a încheiat la miezul nopţii, dar joi dimineaţă la ora 8 porţile se deschid din nou. Începând de joi, timp de 3 zile, România este în doliu naţional.

În aceste zile, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine, potrivit legii, şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Trei zile de doliu în România, în memoria Regelui Mihai I

Totodată, televiziunile, radiourile şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în mod corespunzător. După încetarea din viaţă a Regelui Mihai, Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a reamintit radiodifuzorilor obligaţia de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dreptul la viaţă privată — prevăzute în legislaţia audiovizualului — şi de a trata cu decenţă şi responsabilitate aceste momente.

Regele Mihai I a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran al României a fost adus miercuri în ţară. Conform programului anunţat de Casa Regală, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, între orele 8,00 şi 22,00, şi vineri, între orele 8,00 şi 22,00. Sâmbătă, fostul suveran va fi înmormântat la Curtea de Argeş.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×