Trebuie să plătim asigurare RCA și pentru rabla din garaj! Amenzile sunt mari!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/09/2018, 09:49
Trebuie să plătim asigurare RCA și pentru rabla din garaj! Amenzile sunt mari!
Rablele nefolosite, dar inmatriculate, vor avea asigurare RCA

Ai o rablă care încă mai este înmatriculată, deși nu o mai folosești de ani de zile? Trebuie să-i plătești asigurarea RCA, altfel riști amenzi usturătoare! Așa au decis judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Această obligație deja există în România, însă proprietarii pot alege suspendarea asigurării. Dacă, totuși, nu vrei să renunți la mașina veche din garaj, dar nici nu vrei să plătești asigurarea obligatorie pentru ea, atunci trebuie să o radiezi din circulație!

Rabla fără asigurare RCA din garaj îți aduce o amendă de 2000 de lei

Hotărârea CJUE a fost dată marți în cauza C‑80/17. Concret, prin aceasta s-a stabilit că o mașină înmatriculată, ce încă este funcțională, trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă este ținută numai pe o proprietate privată.

Cu alte cuvinte, dacă proprietarul ,așinii neutilizate nu decide să radieze mașina din circulație, acesta este obligat în continuare să aibă o asigurare RCA valabilă. Indiferent dacă mai folosește cineva autoturismul sau nu.

„(…) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru și poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenționează să-l conducă”, scrie într-un comunicat de presă al CJUE legat de decizia judecătorilor.

Magistrații de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene au stabilit că, într-o asemenea situație, se pot cere despăgubiri atât persoanei responsabile de accidentul produs cu mașina neasigurată, cât și proprietarului automobilului. Asta chiar dacă cel din urmă nu e responsabil civilmente pentru accident.

În România, proprietarii de mașini sunt obligați să aibă asigurare RCA indiferent dacă folosesc mașina sau nu. Mai exact, în Legea nr. 132/2017 scrie că ”persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”, informează avocatnet.ro.

Asigurarea RCA poate fi însă suspendată

Informația este confirmată și prin intermediul unui ghid al Autorității de Supraveghere Financiară, care supervizează domeniul asigurărilor RCA: ”Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”.

Legea RCA prevede că proprietarii mașinilor pot cere suspendarea asigurării, atunci când mașina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. Însă această opțiune vine la pachet cu obligația de a preda la poliție plăcuțele de înmatriculare. Regulile în funcție de care se poate face suspendarea poliței RCA trebuie stabilite, deoarece acestea nu există momentan.

Proprietarii care nu încheie asigurarea RCA, deși sunt obligați, riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×