Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii. Ce nu este bine să faci în această zi

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/05/2019, 14:43
Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii. Ce nu este bine să faci în această zi GALERIE FOTO
Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii

Românii au multe tradiții și obiceiuri de Duminica Tomii! Creștin-ortodocșii îl prăznuiesc în prima duminică de după Paște pe Sfântul Toma. Din vechi strămoși, românii urmează cu sfințenie unele rânduieli și știu de la bunici ce nu au voie să facă în această zi!

Tradiții și obiceiuri de sute de ani, în Duminica Tomii

Cu Duminica Tomii se încheie Săptămâna Luminată, săptămâna care a sărbătorit Învierea lui Isus Hristos. Din punct de vedere religios, în ziua prăznuirii apostolului Toma, Iisus s-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Deoarece Toma nu credea în Înviere, Iisus l-a îndemnat pe Toma Necredinciosul, așa cum avea să-i rămână numele, să-i atingă semnele de pe corp în urma răstignirii. Acesta este momentul în care apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.

Duminica Tomii este o zi cu profunde semnificații și tradiții. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că după sfințirea acestora, ele se așează în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților.

Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii
Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii

Ce nu ai voie să faci în Duminica Tomii

Duminica Tomii este una dedicată celor trecuți în neființă. Nu trebuie să uităm că a doua zi, după Dumnica Tomii, se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Prin toate practicile acestor zile, în credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții.

În Duminica Tomii și în ziua de Paștele Blajinilor credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, dar și lângă biserici. Potrivit superstițiile acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și trai lung.

Blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască). Când sosesc cojile de ouă în ţara lor îndepărtată, în general după o săptămână, se serbează separat „aici” şi „acolo” Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor.

În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor brașoveni, care vor merge călare prin centrul orașului de sub Tâmpa, tradiție păstrată de câteva sute de ani.

În Duminica Tomii, nu se fac treburi în casă sau la câmp, nu se spală, nu se coase și nu se face curat. De asemenea, nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei trecuți la cele sfinte.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×