Tradiţii şi obiceiuri de Paştele Catolic! Ce fac fetele care vor să se mărite!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
30/03/2018, 21:54
Tradiţii şi obiceiuri de Paştele Catolic! Ce fac fetele care vor să se mărite!

Catolicii sărbătoresc duminica aceasta Paştele! Anul acesta, Paştele Catolic pică duminică, 1 aprilie 2018, cu o săptămână înaintea Paştelui Ortodox. Cea mai importantă tradiţie pentru catolici este stropitul! Stropitul de Paşte îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag. La început, stropitul se făcea cu apă, ulterior este folosit prafumul.

Apa este simbolul purificării încă din precreştinism, şi pentru faptul că apa provine din fântâni a apărut împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de nemţi. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Această zeiţă se numea “Ostera”, denumire din care provine şi “Ostern” – Paşte. Altă tradiţie de Paşte este încondeierea şi dăruirea ouălor roşii, care simbolizează momentul în care Maica Domnului îşi plânge Fiul crucificat.

Tradiţii şi obiceiuri de Paştele Catolic

În anumite zone din Transilvania, băieţii împodobesc brazii cu panglici colorate în Sâmbătă Patimilor, iar seara, la lăsarea întunericului, tinerii merg în curţile feţelor cu crengi de brad înfăşurate cu acele panglici.

În prima şi a două zi de Paşte, feţele îi aşteaptă pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemăritate este un obicei catolic respectat mai ales în părţile Ardealului şi Ungaria, precum şi în anumite zone din Slovacia.

În trecut, fetele erau udate cu apa rece că gheaţă, însă, odată cu trecerea anilor, această ‘scaldare’ a fost înlocuită cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizează beatitudinea şi este privit că o binecuvântare, este o urare de noroc în tot ce îşi propun.

Creştin-ortodocşii au importat un obicei interesant de la nemţi şi maghiari, pe lângă cel al vopsirii ouălor în diferite culori, şi anume lipirea ouălor vopsite cu abţibilduri cu iepuraşi, puişori sau alte elemente pascale considerate păgâne de mulţi preoţi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×