Respectați aceste 7 tradiții de Moș Nicolae ca să aveți noroc în 2019! E obligatorie ordinea!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
05/12/2018, 17:15
Respectați aceste 7 tradiții de Moș Nicolae ca să aveți noroc în 2019! E obligatorie ordinea! GALERIE FOTO
Tradiții de Moș Nicolae ca să aveți noroc în 2019

Moş Nicolae este primul dintre cei doi „moși” magici care ne luminează luna decembrie și ne bucură sufletele încă din primii ani ai copilăriei. Este „fratele” (după legende chiar… „tatăl”!) lui Moș Crăciun, figuri predominante ale „Lunii cadourilor”. Moș Nicolae aduce daruri în primul rând copiilor, dar nu-i uită nici pe părinți ori pe bunici. Acest obicei binecuvântat, atât la prorpiu, cât și la figurat, se „trage” din marea generozitate și bunătate a Sfântului Nicolae, din care coboară prin timp, an de an în noaptea dintre 5 și 6 decembrie, Moș Nicolae.

Ca orice mare sărbătoare, venirea lui Moș Nicolae este așteptată nu numai cu nerăbdare de tot românul, credincios sau ateu, dar și cu multe obiceiuri tradiționale, consemnate în cele mai vechi scrieri de pe plaiurile mioritice. Astfel, în tradiția românească, „apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură”, conform creştinortodox.ro.

Tradiții de Moș Nicolae: ce trebuie să faceți ca să aveți noroc în 2019

1. În ziua de Sfântul Nicolae, numai după ce ați fost la slujba de la biserică, aduceți în casă crengunte de pomi fructiferi, puneți-le în vase cu apă lângă icoane, la căldură. Dacă înfloresc până la Revelion, anul viitor va fi foarte îmbelșugat și plin de împliniri pentru toată familia.

Tradiții de Moș Nicolae: puneți crenguțe de pomi fructiferi la înmugurit până de Anul Nou
Tradiții de Moș Nicolae: puneți crenguțe de pomi fructiferi la înmugurit

2. După cina din 5 decembrie, femeile trebuie să ia fața de masă, să iasă în pragul casei, apartamentului, fiecare ce are, și să scuture fața de masă obligatoriu spre Răsărit pentru ca frimiturile, simbolic, să asigure mâncare de drum lui Moș Nicolae ca să nu flămânzească în timpul lungului drum de noapte în care umple încălțămintea celor cuminți și buni cu daruri.

Tradiții de Moș Nicolae: ce trebuie să faceți înainte să lustruiți încălțămintea

3. Apoi, se știe, în seara de 5 decembrie toată încălțămintea, de la pitici la bunici, trebuie să strălucească! Atenție: numai după ce spuneți o rugăciune către Sfântul Nicolae curățați, spălați, dați cu cremă, lustruiți cizme, ghete, pantofi, orice încălțări lăsați la ușă pentru a fi umplute de Moș Nicolae. Dacă ați fost cuminți… De fapt și dacă n-ați fost, pentru că Moșul o să vă lase și așa ceve: o… nuielușă! De măr să fie, spune tradiția!

Tradiții de Moș Nicolae: lustruiți bine, bine încălțămintea numai după ce ați spus o rugăciune către Sfântul Nicolae ca să vi se împlinească dorințele
Tradiții de Moș Nicolae: lustruiți bine, bine încălțămintea numai după ce ați spus o rugăciune către Sfântul Nicolae

4. În zona rurală în special, fetele se adună în ajun de marea sărbătoare, în seara de 5 decembrie, și fac plăcinte. Nu neapărat pentru Moș Nicolae, ci pentru… flăcăii pe care îi iubesc. Și care „năvălesc” peste ele, la figurat!, exact la ora 21, dând startul petrecerii „de pândă” a lui Moș Nicolae. Nu a fost „prins” niciodată…

5. Tot la sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete după prietenii și rudenii, și își aleg o gazdă în casa căreia să facă în zilele ce urmează repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou pe care le vor cânta când vor colinda prin sat.

Tradiții de Moș Nicolae: ce trebuie să faceți noaptea și ziua de 6 decembrie

6. Încercați să nu adormiți prea devreme în seara de 5 decembrie! Cu cât mai târziu veți reuși să stați treaz, cu atât mai mari șanse aveți să fiți martorii unui eveniment unic. Se spune, din bătrâni, că, în noaptea asta sfințită cerul se deschid și pentru cei mai credincioși muritori de rând, cei cu inimi și gânduri curate, care astfel îl pot vedea, pentru o clipă, pe Sfântul Nicolae stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Tradiții de Moș Nicolae: nu dormiți în noaptea sfântă dintre 5 și 6 decembrie pentru a-l vedea pe Moș NIcolae de-a dreapta Domnului. Este o ocazie unică!
Tradiții de Moș Nicolae: nu dormiți în noaptea sfântă dintre 5 și 6 decembrie pentru a-l vedea pe Moș NIcolae de-a dreapta Domnului

7. Apoi, în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, faceți pomană haine și hrană unui om amărât, care are într-adevăr nevoie de ajutor, nu unui vecin, nu unei rude, nu cuiva care nu este în nevoi, doar așa, ca să faceți pomană, pentru că nu e primită. Și tot tradiția mioritică „spune” că nu aveți voie în ziua Sfântului Nicolae să vă certați, să faceți curățenie sau să spălați.

  • „Datorită sfințeniei sale, Moș Nicolae, coborâtor drept din Sfântul Ierarh Nicolae, cunoaște ce îți lipsește și îți aduce ceea ce îți dorești. Datorită acestei bunătăți, mulți copii îl confundă pe Moș Nicolae cu Dumnezeu” – părintele Ilie Cleopa (10 aprilie 1912 – 2 decembrie 1998)
  • „Sfântul Ierarh Nicolae e unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinismului. Nu e atât de popular nici Sfântul Ioan Gură de Aur, a cărui Liturghie se săvârşeşte mereu. De ce? Ne-ar putea-o spune cele trei calităţi ale marelui ierarh: dragostea de Iisus, dragostea de Adevăr, dragostea de Oameni” – părintele Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989)
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×