Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal: Cât costă, câte s-au cumpărat și cine are prioritate

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 17:02
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal: Cât costă, câte s-au cumpărat și cine are prioritate
Care sunt costurile vaccinului antigripal și când trebuie făcut *foto: digi24.ro

Ministerul Sănătății a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, că s-au achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2019-2020. Asta înseamnă cu aproximativ 200 000 mai multe doze de vaccin antigripal față de anul trecut. Astfel, se vrea asigurarea vaccinării unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. În România, vaccinul antigripal nu face parte din schema națională de vaccinare obligatorie, însă este recomandat de Ministerul Sănătății pentru a diminua numărul și gravitatea îmbolnăvirilor de gripă, în sezonul rece.

Cine trebuie să își facă vaccinul antigripal

Medicii recomandă ca vaccinul antigripal este recomandat pentru luna octombrie și până la începutul lunii noiembrie. Ministrul Sănătății a anunțat că primele doze de vaccin antigripal  au ajuns în teritoriu, dar deocamdată sunt dedicate doar persoanelor cu risc ridicat.  Acestea sunt persoanele peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Este important de știut că vaccinul antigripal nu-și face efectul imediat după administrare. Este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Care sunt costurile vaccinului antigripal și când trebuie făcut
Care sunt costurile vaccinului antigripal și când trebuie făcut *foto: digi24.ro

Cât costă vaccinul antigripal, dacă vrei să îți cumperi de la farmacie

Vaccinarea împotriva gripei ar trebui să înceapă imediat ce vaccinul devine disponibil, de preferat în prima parte a lunii octombrie.  Vaccinul antigripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile.. În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză

Anul acesta, Ministerul Sănătății va distribui 1, 5 milioane doze de vaccin antigripal gratuit, însă foarte probabil, stocul nu va fi suficient pentru toți cei care văr să se vaccineze în acest sezon rece. Vaccinul antigripal se poate achiziționa și din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie. Prețul variază între 25 și 60 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×