Crăciunul se apropie cu pași repezi, lumea intră, încet, încet în febra Sărbătorilor de Iarnă, gândurile zboară la magia celei mai frumoase perioade a anului. În acest vârtej de bucurii și tradiții nu puteau lipsi… tradiționalele filme de sezon! Brazi împodobiți, luminițe, colinde, Moș Crăciun, totul cu o „glazură” de aventură și neprevăzut. Cele mai frumoase filme de Crăciun… Cui nu-i plac? Grinch nu intră în discuție…
Este, fără nicio discuție, foarte pretențios să faci un clasament al celor mai frumoase filme de Crăciun, mereu va fi cineva să întrebe „De ce filmul ăsta pe primul loc și nu ăsta?”, în funcție de actorii preferați, de regizor, de efecte, de anul în care a fost făcut filmul. De la clasicul „O viață minunată” (It’s a Wonderful Life), din 1946, până la celebrul „Singur acasă” (Home Alone) din 1990, fără să mai amintim „Pur și simplu dragoste (Love Actually) din 2003, sau… Vedeți? Deja au apărut „contestații”! Așa că FANATIK.RO vă prezintă cele mai frumoase XX filme de Crăciun în ordine cronologică și cu rezerva că oricare dintre dumneavoastră poate avea altă părere…
Top cele mai frumoase 10 filme de Crăciun
-
O viață minunată (It’s a Wonderful Life / 1946)
Regia: Frank Capra. Distribuție: Donna Reed, Gloria Grahame, James Stewart, Henry Travers, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell.
George Bailey (James Stewart) este un om de afaceri bun și generos, care a susținut orășelul Bedford Falls prin construcții și credite imobiliare pentru a nu fi dominat și condus de un rapace bogătaș, Mister Potter (Lionel Barrymore). În ajunul Crăciunului, unchiul său, Billy Bailey (Thomas Mitchell), pierde o sumă imensă de bani ai firmei lui George, la propriu, înainte să o depună la bancă. George va fi cel tras la răspundere pentru liupsa banilor din cont, își face un dur proces de conștiință și hotărăște să se sinucidă pentru a-și proteja familia. Apare, însă, un înger, Clarence (Henry Travers), care îi arată, prin magie, ce ar fi fost orașul fără el și ce ar ajunge dacă el dispare. Votat în 1998 pe locul 11 și în 2007 pe 20 în lista celor mai bune 100 de filme din istoria cinematografiei
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
-
Miracolul din Strada 34 (Miracle on 34th Street / 1947)
Regia: George Seaton. Distribuție: Maureen O’Hara, Edmund Gwenn, Natalie Wood, John Payne.
Kriss Kringle (Edmund Gween) este un bătrânel simpatic, care se potrivește de minune descrierii lui Moș Crăciun. Un mare magazin îl angajează să bucure copii, dar apar contestatarii, i se înscenează o ilegalitate, se ajunge la tribunal… Îi va convinge, oare, Kriss Kringle că el chiar este Moș Crăciun? Vedeți filmul și… convingeți-vă singuri! Remake 1994 în regia lui Les Mayfield, cu Richard Attenborough în rolul lui Kris Kringle, Mara Wilson, Jennifer Morrison, Dylan McDermott.
-
Singur acasă (Home Alone / 1990, 1992, 1997, 2002)
Regia: Chris Columbus (1 și 2), Raja Gosnell (3), Rod Daniel (4). Distribuție: Macaulay Culkin (1 și 2), Alex D. Linz (3), Mike Weinberg (4) și alții… Pentru conformitate Joe Pesci, Daniel Stern (1 și 2), Scarlett Johansson (3), Erick Avari, French Stewart (4)
Nu putea lipsi! Orice ați spune, de oricâte ori l-ați văzut, sau, mai bine zis, le-ați văzut, pentru că sunt, nu-i așa?, „numai” 4: Singur acasă 1 (1990), Singur acasă 2 – Pierdut în New York (Lost în New York), Singur acasă 3 (1997), Singur acasă 4 (2002). Primele două serii sunt de departe peste ultimele două, în primul rând datorită lui Macaulay Culkin, „emblema” puștiului care face față „singur acasă” hoților și îi aduce la disperare. Primul „Singur acasă”, cel din 1990, este filmul de Crăciun cu cele mai mari încasări din istorie, 576.684.675 de dolari până în decembrie 2017, conform „Guinness Book of Records”.
-
Goana după cadou (Jingle All the Way / 1996)
Regia: Brian Levant. Distribuție: Rita Wilson, Arnold Schwarzenegger, Jim Belushi, David Adkins Sinbad.
Când un tată, Howard Langston (Arnold Schwarzenegger), este prea ocupat și lasă pentru ultima zi cadoul de Crăciun pentru băiețelul său, poate avea surpriza să constate că toți copii din oraș parcă s-au vorbit și vor toți aceeași jucărie! Goana după cadoul mult dorit înseamnă o confruntare fără menajamente între… tați!
-
Colind de Crăciun (A Christmas Carol / 1999)
Regia: David Hugh Jones. Distribuție: Patrick Stewart, Richard E. Grant, Bernard Lloyd
Ebenezer Scrooge (Patrick Stewart) este un avar om de afaceri din epoca victoriană (1837 – 1901), care urăște Sărbătorile de iarnă. Îl muncește până la epuizare pe cel mai bun angajat al său, Bob Cratchit (Richard E. Grant) și nu-i dă liber de Crăciun. În seara de Ajun, apare fantoma fostului său prieten și partener de afaceri, Jacob Marley (Bernard Lloyd), ca să-l facă să-și vadă greșelile și să-și schimbe caracterul mizerabil. Cum? Cu ajutorul altor 3… fantome!
-
Cum a furat Grinch Crăciunul (How the Grinch Stole Christmas / 2000)
Regia: Ron Howard. Distribuție: Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon, Clint Howard.
Inspirat din cartea cu același nume din 1957 a lui Theodor Seuss Geisel, cunoscut sub semnătura Dr. Seuss, filmul se desfășoară într-un… fulg de zăpadă! În orașul microscopic Whoville cinicul spiriduș Grinch (Jim Carrey) urăște Crăciunul și pe toți „Whos”, locuitorii din Whoville. Enervat de festivitățile de Crăciun fură toate cadourile ca să strice sărbătoarea. Cum află, până la urmă, că spiritul Crăciunului înseamnă mult mai profund decât niște daruri, aflați și dumneavostră vizionând al doilea film de Crăciun din toate timpurile ca încasări, imediat după „Singur acasă”! Cu „numai” 345.141.403 de dolari!
-
Pur și simplu dragoste (Love Actually / 2003)
Regia: Richard Curtis. Distribuție de excepție: Emma Thompson, Keira Knightley, Denise Richards, Laura Linney, Claudia SchifferHugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Alan Rickman, Rowan Atkinson, Billy Bob Thornton, Chiwetel Ejiofor.
Superbe povești de dragoste care se „împletesc” în perioada magică a Crăciunului, cu un prim-ministru arătos și… burlac (Hugh Grant) care se îndrăgostește de tânăra angajată să asigure protocolul, cu un scriitor cucerit de menajera sa, cu o soție și mamă (Emma Thompson) care crede că soțul ei (Alan Rickman) o înșală, cu un tată vitreg văduv (Liam Neeson) care caută calea spre sufletul fiului său îndrăgostit de o colegă… intangibilă, cu o proaspăt căsăstorită (Keira Knightley) care nu înțelege distanța autoimpusă de cel mai bun prieten al soțului ei, îndrăgostit de ea… Filmate cu mult romantism și… umor britanic, toate petrecându-se la Londra.
-
Crăciunul cu familia Krank (Christmas with the Kranks / 2004)
Regia: Joe Roth. Distribuție: Jamie Lee Curtis, Felicity Huffman, Julie Gonzalo, Tim Allen, Dan Aykroyd, Jake Busey.
Nora (Jamie Lee Curtis) și Luther (Tim Allen) se hotărăsc să „fenteze” Crăciunul, pe care îl petreceau, tradițional, cu vecinii, și să plece într-o croazieră. Decizia lor provoacă un adevărat „tsunami” printre vecini. Iar când fiica lor Blair (Julie Gonzalo) îi anunță chiar în Ajunul Crăciunului că vine în vizită împreună cu logodnicul ei, părinții Krank pornesc într-o cursă contrcronometru pentru a face un miracol ca să se poată aduna cu vecinii pentru un Crăciun de neuitat.
-
Crăciun fericit (Joyeux Noel / 2005)
Regia: Christian Carion. Distribuție: Diane Kruger, Amy Jo Johnson, Ian Richardson, Benno Fürmann, Jan Rubens.
Inspirată din realitate, acțiunea se petrece în plină conflagrație mondială, când spiritul Crăciunului a învins spiritul războiului, pe 24 decembrie 1914. Armele tac pe linia frontului de vest pentru a face loc colindelor. Dușmanii de moarte uită de moarte și fraternizează în „Țara nimănui”, francezi, germani, scoțieni, englezi… La ein șnaps și a beer, la eine Zigarette și a pipe, la ein Fußballspiel și a football match… Realitatea treală schimbă destinul a patru oameni: un tenor german și iubita sa, o soprană daneză, un locotenent francez și un preot scoțian. Film nominalizat la premiile Oscar pentru „Cea mai bună producţie străină a anului”.
-
Vacanţa (The Holiday / 2006)
Regia: Nancy Meyers. Distribuție: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black.
Două tinere cu probleme sentimentale acasă fac schimb de case înainte de Crăciun. Englezoaica Iris (Kate Winslet) pleacă în SUA, americanca Amanda (Cameron Diaz) merge în locul ei, în Anglia și amândouă își găsesc, vrând-nevrând, sufletele-pereche în noile „locații”, în decorul idilic al Crăciunului. Fericiții „beneficiari” magiei sunt americanul Miles (Jack Black) pentru Iris, respectiv britanicul Graham (Jude Law) pentru Amanda.